Vi träffas på Centrumvägen i Tenhult där Josefine Wahlström och Joel Dittmer har en gemensam lokal i självaste plenisalen i det gamla kommunalhuset. Det är stora fönster på båda hållen och ljuset strömmar in i en lokal där det är högt till tak. Här finns Joels fotoateljé och här finns det så många spännande och roliga saker att man hela tider går omkring och blir överraskad. Josefine och Joel gör exempelvis stora, pösiga kuddar. Ett kuddmotiv är bilden på väggen man ser när man tittar ut genom fönstret, ett annat är bilden av hur en gammal klassisk skrivmaskin ser ut inuti.

Design, inte hantverk

Vi dricker kaffe ur Josefines designade muggar, Ida har sina vackra, enkla silversmycken på sig och Maja har tagit med sig sin målning ”Bon”. Namnet kom för att ”allt kändes lite 80-tal, lite Jon Bon Jovi”. Det är kul, det är roligt, man blir inspirerad. Här handlar det om design och inte om hantverk.

Vad är då skillnaden? Mattias Rask, produktutvecklare i Göteborg och som också varit med på designmarknaden i Jönköping, säger att sakerna på designmarknaden är nya och annorlunda. Medan en hantverksmässa visar saker som är väl utförda. Hantverkare har också sina föreningar och en helt annan historik än designmänniskorna som är mer ensamma.

– Vi ville inte ha de traditionella tomtarna utan ville få tag på de där kreativa människorna som gjorde annorlunda saker men som kanske inte nådde ut, säger Josefine som kom med under andra året i designmarknadens tioåriga historia.

Första året var Ida och Maja med och juldesignmarknaden på Kulturhusets vind blev en stor succé. Sedan dess har juldesignmarknaden hållit till i andra lokaler, förra året på nu nedlagda Linnman Gallery på Tändsticksområdet och i våras utökades marknaden med en vårdesignmarknad i Studions lokaler i Östra centrum.

Mötesplats

Med åren har designmarknaderna blivit mer än en marknad, det har blivit ett häng, en mötesplats för utflyttade Jönköpingsbor som kommer hem och träffar de som bor kvar.

Hur mycket tid lägger ni ner på designmarknaden?

– Vi har aldrig vågat räkna. Numera kör vi olika ansvarsområden och har lärt oss massor och tror att vi orkar fortsätta. Nu vet vi hur man ska göra.

De första åren, berättar Maja, bar de själva utställarnas bord från Idrottshuset till Kulturhusets vind och sedan tillbaka. Det var inte smidigt och det var i december. I förarbetet ingick också att åka runt i kommunen och sätta upp affischer. Något som med sociala medier har blivit onödigt arbete.

– Sedan kom vi på att alla utställare kunde göra sin egen plats. Det blev lite mer spännande så.

För att få bra spridning på designmarknaden får de som vill ansöka om att få vara med.

– Vi hade också ett ”wild card”, en gång var det en kille som gjorde planteringar i björkstockar. Några år senare började man sälja sådana krukor.

”Man får inte vara lat”

Ida, Maja och Josefine har alla heltidsjobb, barn och hus.

Hur orkar ni vara så kreativa ovanpå allt detta?

– Man får inte vara så lat och så får man strunta i tv:n. Jag har inte tränat på hela våren och mina barn har inga aktiviteter de ska skjutsas till. Man städar mindre. Och så målar jag. Ett råd är också att man inte ska sätta sig ner när man kommer hem för då är det kört. Stå upp!, svarar Maja.

– Jag tittar heller aldrig på tv. När jag sätter mig i hobbyrummet i källaren är det min egen tid, det blir som en fristad, säger Ida.

– Jag syr kläder och kuddar. Nu håller jag på och syr mig en skjortklänning. Hittade inget bra mönster men köpte en skjortklänning på rea som satt bra och nu har jag sprättat upp den, säger Josefine.

Månadens Jönköpingsbo
Varje månad korar JP Månadens Jönköpingsbo. Utmärkelsen tilldelas en person som betyder något positivt för Jönköpingsområdet och dess utveckling. Det kan till exempel gå till en entreprenör eller till någon som vågar göra något annorlunda eller till en allmän glädjespridare. Efter tolv månader korar en jury ”Årets Jönköpingsbo” bland de som blivit Månadens Jönköpingsbo.

Ge oss ditt förslag!
Mejl: Skicka till reportagechef@jonkopings-posten.se och skriv Månadens-Jönköpingsbo i ämnesraden.
Glöm inte att motivera varför du vill att just den personen du föreslår ska få utmärkelsen.
Sms: Skriv JP (mellanslag) TIPS (mellanslag) följt av ditt förslag och skicka meddelandet till 72121.