Spelarna har delat upp sig i ett lag med gula västar och ett utan. Det är ”Learning by doing”. Ibland hettar det till, ibland skrattar alla.

Det är ett jättegott gäng, fulla av energi – som de kanaliserar i kärleken till basket. Initiativet till att starta ett basketlag är helt deras egen, säger fritidsledaren Anette Olsson som följer händelserna på planen.

Hon ropar upp dem på läktaren för en pratstund.

Är det inte bättre att sitta hemma och spela dataspel istället?

Nej, det är roligare att vara tillsammans och spela basket, säger Aldin snabbt.

Varför blev det just basket?

Därför att det är det vi har spelat tidigare, på fritiden utanför skolan. Vi har lärt oss jättemycket under den tid vi har spelat, säger Mahad.

Hur går det då?

Nu är det största problemet att vi inte har någon tränare. Ett annat problem är att vi har svårt att få fullt lag – i dag är vi 10–11 stycken, men många har svårt att hinna samtidigt som andra har fullt upp med läxor, säger Natte som sitter i mitten av gruppen.

Här finns alltså möjligheter för både den som gillar att spela basket, och för den som har spelat basket, att komma med i ett kreativt och talangfullt gäng med mycket ”go”.

För att gå vidare och bli ett lag krävs det organisation och resurser. De ska kunna betala hallhyra, ansvara för nycklar, kunna köpa in tröjor och bollar, säger Anette.

Ett första krav, som är på väg att uppnås, är att antalet medlemmar/spelare måste uppnå en kritisk massa. Annars riskerar drömmen om Skillingaryds basketklubb att dö redan innan den har bildats.

Anette tror att det kan finnas projektpengar att söka för att komma igång med klubben. Hittills har kommunens sim- och sporthallschef, Kent-Åke Svensson hjälpt till att skaka fram tider, med ekonomiskt bistånd från ungdomsgårdarnas budget.