Det räcker med en promenad längs Klostergatan i Jönköping för att konstatera att kyrkligheten är stor i staden. Vid ena änden syns Katolska kyrkan och Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, fortsätter man sedan bort mot Resecentrum går man förbi Immanuelskyrkan, Sofiakyrkan och Österns Assyriska kyrka. Och bara något stenkast därifrån står Pingstkyrkan, Slottskapellet och International church.

Vid nästa #jkpgåsikt är det stadens kyrkliga stämpel som är på diskussionsbordet. Är det en tillgång eller ett hinder att ingå i Sveriges bibelbälte? Är det skamligt eller något som Jönköpingsborna borde vara stolta över, att bo i en stad som kallas Smålands Jerusalem?

Dessa frågor och många fler kommer att diskuteras i restaurang Harrys lokaler av kvällens fyra panelmedlemmar: Johan Fritz, stadsdirektör, Helena Nordström, grundare av Placebrander, John Ahlström, studentpastor på Jönköpings University, och Ann Aldén, ordförande i Jönköpings kristna samarbetsråd samt kyrkoherde i Jönköpings församling.

Debatten kommer att modereras av Jönköpings-Postens reportrar Anette Svensson och Markus Engberg.

Ett begrepp som delar staden

Ann Aldén bidrar med sitt teologiska perspektiv på Jönköpingsstämpeln och tycker att det är ett begrepp som borde användas mer, främst i ett positivt inkluderande syfte.

– Det förvånar mig att man inte ser potentialen i uttrycket. Jerusalem är ju en myllrande stad som rymmer människor av olika tro och människor som inte har en tro, säger Ann Aldén och tillägger:

– Det är ett etablerat uttryck. Alla vet att det handlar om Jönköping. Låt oss förnya dess innehåll.

Genom sitt företag Placebrander har Helena Nordströms arbetat med städers varumärkesbyggande i flera år. Tillsammans med sin bakgrund hos Destination Jönköping ger det henne en unik insyn i hur smeknamnet Smålands Jerusalem påverkar staden.

– När jag jobbade med marknadsföring på Destination Jönköping levde jag i det varje dag och såg hur det här var något som delade staden. Det finns en sida som tycker att vi ska använda oss av det och sen en annan sida som tycker att det kanske finns andra saker att lyfta. Det kan nog bli en livlig debatt, säger Helena Nordström.

JP:s relation till det kyrkliga

Under kvällen kommer även Jönköpings-Postens ställföreträdande ansvarig utgivare, Marie Johansson Flyckt, att utfrågas angående tidningens bevakning av det kyrkliga Jönköping. Detta grundas i den livliga diskussion som startade efter att tidningen inte bevakade Equmeniakyrkans årliga kyrkokonferens som hölls i Jönköping i maj.

#jkpgåsikt hålls tisdagen den 24 september klockan 18.00 och evenemanget på Harrys är gratis och öppet för alla. För att se sändningen via JP.se behöver du vara prenumerant eller Premium-kund. Läs mer om hur du blir kund här.