Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Asylrätten är en rättighet, inte ett val

Det verkar som att Socialdemokraterna samt de före detta allianspartierna går med på Sverigedemokraternas dröm, skriver två ersättare för Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Jönköpings kommunfullmäktige.

Just nu förhandlar riksdagens partier i en migrationspolitisk kommitté om Sveriges framtida migrationslagstiftning som skulle innebära stora inskränkningar i de mänskliga rättigheter som Sverige åtagit sig att följa.

Uppdraget var att ta fram en human, rättssäker och effektiv migrationslagstiftning, men de två första orden tycks helt försvunnit ur förslagen som partierna nu förhandlar om.

Fokus verkar ligga på att skydda vårt samhälle från ännu en så kallad flyktingkris, i stället för att skydda de som faktiskt flyr undan krig och förföljelse.

Ett förslag är att asylsökande som fått avslag ska bära fotboja i väntan på utvisning, när deras enda brott är att de flytt för sitt liv. Att den som söker trygghet bemöts som en brottsling är omänskligt. Är det verkligen ett sådant land vi vill leva i?

Ett annat förslag som förhandlas om nu är att riksdagen varje år ska besluta om ett “riktmärke” eller volymmål för hur många asylsökande Sverige kan ta emot de kommande tre åren.

Ett volymmål är oförenligt med asylrätten som är en mänsklig rättighet. Det går inte sätta en gräns för mänskligt lidande eller ett ekonomiskt värde på ett människoliv.

Vi kan inte bara stå och se på när orättvisan knackar på Europas murar. Det är dags att komma in i matchen igen och inte nöja sig med att spela i EU:s bottenliga med Polen och Ungern.

Ett tredje förslag är att alla uppehållstillstånd ska vara tillfälliga som regel och att det ska ställas högre krav för att få permanent uppehållstillstånd.

Många partier säger sig vilja främja integrationen, men vi menar att då behöver vi skapa bra förutsättningar. Tillfälliga uppehållstillstånd är sämre för integrationen eftersom stressen över att inte veta hur ens framtid ser ut och skräcken för att utvisas till det som man flytt från finns kvar.

Vi behandlar människor som tillfälliga gäster som ska vara tacksamma för vad de får i stället för att faktiskt välkomna dem och få dem att känna sig som fullvärdiga medborgare.

Blunda för ett ögonblick och föreställ dig att du var den som flytt från krig och förföljelse. Hur hade du känt om folk satt och pratade om fotboja, volymer och om dig som ett problem. Hade du fortfarande tyckt att det här var bra förslag?

Det verkar som att Socialdemokraterna samt de före detta allianspartierna tänker gå med på Sverigedemokraternas dröm när det gäller migrationspolitik genom att bortse från de mänskliga rättigheterna och utgå från volym, ekonomi och fotbojor i stället för solidaritet och fakta.

Nej, för den som vill hålla högern borta från paradgrenen att göra livet surt för människor på flykt är det en usel idé att lämna över taktpinnen till Sverigedemokraterna i en så viktig fråga.

Vi är övertygade om att det är bättre att arbeta på sitt eget solidariska samhällsbygge med sina egna visioner i stället för att bli en blek kopia.

Våra två partier har många konstruktiva förslag för medmänsklighet och rättssäkerhet. Vi vill att asylrätten ska respekteras, permanenta uppehållstillstånd ska vara regel och familjeåterförening ska underlättas, inte försvåras.

Vår uppmaning till resten av politikerna i Jönköpings kommun är: Våga ta fighten med era riksdagskollegor och stå upp för asylrätten!

Alissar Rajha (MP)

ersättare, kommunfullmäktige i Jönköping

Julia Löf (V)

ersättare, kommunfullmäktige i Jönköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel