Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt. Byråkrati slår människors liv i spillror

DEBATT. När en människa med jämna mellanrum får sitt liv analyserat och vänt inifrån och ut, när minuter räknas på toalettbesöket eller när naglar inte klipps med syfte att spara pengar.

Varför? Du har haft den hjälpen i årtionden på grund av en medfödd cp-skada, nu får du plötsligt veta att dina minuter är för få. Det är då det händer: Vårt samhälle har misslyckats att ta hand om de svagaste.

När två-årsomprövningarna av personlig assistans stoppades 2018 gjorde regeringen ett stort nummer av det och menade att alla med omfattande funktionsnedsättning som berättigar till assistans, kunde andas ut.

Omprövningsstoppet skulle befria tusentals medborgare från en ofta ångestfylld, inte sällan förnedrande omprövning av Försäkringskassan vartannat år. Många kommuner fyller nu på med omprövningar och indragningar med stor oro som följd. Jönköpings kommun sällar sig nu till skaran där assistansanvändare får leva med oro.

Tryggheten när det statliga omprövningsstoppet infördes visar sig vara falsk. Försäkringskassan hittar nya vägar att genomföra omprövningarna, som innebär att den som i många år har levt med assistans kan bli av med all hjälp genom ett pennstreck eller knapptryckning.

Med samma retorik drar nu många kommuner in stöd när beslut skall prövas på nytt. Situationen är den att assistansanvändare som skulle behöva mer assistans inte vågar ansöka om det. 

Liberalerna kräver att ett förtydligande i Socialförsäkringsbalken, det regelverk som styr utbetalning av assistansersättning, görs skyndsamt. Det är endast den nya omständigheten hos en person som skall prövas och inte en ny prövning av hela behovet enligt någon ny praxis som river upp beslut som är flera år gamla och beröva den enskilda rätten till assistans. Detsamma måste även gälla kommunerna. Hänvisningar till en ändrad ”nationell praxis” som inte finns måste få ett slut.

Tjänstemännen på Jönköpings kommun har tagit till denna ”praxis” med hull och hår. Hanna Grahn i Jönköping, som JP har skrivit om nyhetsplats och som haft assistans i många år på grund av omfattande hjälpbehov, får med ett pennstreck sitt liv slagit i spillror (5/2). I princip all assistans dras in. Det sker efter en omprövning av socialtjänsten i Jönköping.

Den snäva bedömningen av assistans har politiska förtecken. Den personliga assistansen har brännmärkts som för dyr. Omprövningarna är ett led i att hålla kostnader nere.

Försäkringskassan anser att om du gör en ny ansökan och anmäler ändrade förhållanden som innebär ändrat behov antal timmar, då finns det skäl att vända upp och ned på den assistansberättigades hela liv. Kommunerna gör likadant med tidsbegränsade beslut. 

Vi liberaler tolererar inte att medborgare behandlas på det här sätt. Det finns inte någon ”nationell praxis”. Det finns ett antal domar som gäller Försäkringskassans beslut och som går på tvärs med lagens intentioner. Det borde rimligtvis tjänstemännen i Jönköping vara införstådda med. I stället ser de sin chans att spara pengar på de mest utsatta i samhället. Det är helt orimligt.

Bengt Eliasson (L)

Riksdagsledamot och talesperson i funktionsrättsfrågor

Jakob Olofsgård (L)

Ersättare till riksdagen för Jönköpings läns valkrets

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel