Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: EU måste agera mot de polska homofoberna

100 kommuner i Polen har utropat sig till hbtq-fria zoner. EU bör dra in pengarna till Polen, skriver tre företrädare för borgerliga hbtq-organisationer.

Mitt i Europa år 2020 går utvecklingen i en rasande takt i en riktning som skrämmer och förskräcker. 100 kommuner och städer i vårt grannland Polen, motsvarande en tredjedel av hela landet, har fattat beslut om att utropa sig till hbtq-fria zoner.

Platser där helt vanliga människor inte är välkomna, inte får finnas eller synas enbart baserat deras identitet eller läggning.

Det som sker på många platser i Polen passerar alla gränser för vad som är acceptabelt. Det är dessutom inte bara den lokala nivån där den här typen agerande förekommer. Den polska regeringen under ledningen av PiS (Lag och rättvisa) sanktionerar homofobin och transfobin och driver kampanj mot hbtq-personer.

Partiet och dess företrädare med premiärministern Kaczynski i spetsen hetsade mot hbtq-personer genom hela den senaste valrörelsen och har fortsatt sen. Resultaten förskräcker.

Diskrimineringen ökar, hatbrotten ökar. Människor hotas och misshandlas för vem de älskar eller vem de är. Pride-parader attackeras och de som jobbar för grundläggande mänskliga rättigheter motarbetas.

Vi har hört fördömanden och kritik mot Polen från olika håll de senaste åren. Det är bra. Men tiden för fördömanden måste nu vara över. Det kan inte vara möjligt för ett EU-land år 2020 att aktivt förfölja delar av sin egen befolkning.

Nu är tid att agera på riktigt. EU måste ta krafttag mot Polen och den statssanktionerade homo- och transfobin i landet. Slå där det känns. Dra in budgetmedel till Polen, och gör det nu.

Samtidigt måste vi också inse att Polen inte bara är den här bilden. Det finns naturligtvis människor och organisationer i både politiken och civilsamhället som kämpar för allas rätt att få leva fria liv även i Polen.

Människor som står upp för hbtq-personers rättigheter, som står upp för att Polen ska vara ett civiliserat modernt land i vårt Europa. Vi stödjer dessa på olika sätt och hoppas få se ett brett stöd från omvärlden till dessa.

Fredrik Saweståhl

president, European Centre-Right LGBT+ Alliance

Kim Nilsson

förbundsordförande, Moderaternas hbtq-förbund Öppna Moderater

Rasmus Ericsson

vice ordförande, Öppna Kristdemokrater, ledamot i European Centre Right LGBT+ Alliance

EU måste ta krafttag mot homofobin i Polen, skriver artikelförfattarna.