Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gå från ord till handling i kompetensförsörjningens kris

Det som tidigare beskrevs som ett kompetensbehov inom IT-sektorn har utvecklats till en fullskalig kompetenskris. Nyligen fick vi locka med hittelön för att kunna rekrytera personal. Nu vill vi starta en YH-utbildning för att tillgodose behoven inom IT-sektorn.

Svenskt Näringsliv, Stockholms Handelskammare, Arbetsförmedlingen och Region Jönköping, är bara några av de många institutioner och organisationer som larmat om det hot som kompetensbristen inom IT-sektorn utgör. Som en storspelare inom IT-branschen, med ett 1 000-tal anställda, kan vi rapportera att bristen nu har utvecklats till en fullskalig kris. Det gäller särskilt cloud, fullstack, testutveckling och UX-design.

Vi är inte på något sätt ensamma om det här problemet. Enligt Stockholms Handelskammare kommer bristen, om den skulle lämnas olöst, innebära en kostnad på omkring 34 miljarder kronor i utebliven ekonomisk tillväxt på årsbasis. Region Jönköping uttrycker tydligt att de regionala behoven av eftergymnasial utbildning inom IT och programmering är skriande. ”Antalet personer med datautbildning på eftergymnasial nivå har ökat med nästan 40 procent under perioden 2006–2017. Samtidigt är IT-specialister ett av de bristyrken som Arbetsförmedlingen pekar ut i Jönköpings län.”

I vårändringsbudgeten 2020 ökade regeringen anslaget för regionalt yrkesvux med 675 miljoner kronor för att ”ge människor goda möjligheter att vidareutbilda sig eller byta bransch i spåren av coronapandemin”. Att staten går in och tar kostnader för regionalt yrkesvux är ett bra sätt att stärka industrins kompetensförsörjning på både kort och lång sikt.

Nu är det dags att gå från ord till handling. Vi har ansökt hos Myndigheten för yrkeshögskolan om att få sjösätta fyra nya kurser, som sammantaget skulle ta emot 115 elever årligen. Under fem år skulle vi vilja utbilda över 600 personer. Det handlar om webb-, cloud- och testutveckling, samt UX-design. Det är vår förhoppning att vi ska kunna sparka igång utbildningarna redan nästa år.

Peter Hellgren

vd och grundare för IT- och kommunikationsföretaget Consid

Simon Hoof

förvärvs- och etableringsansvarig, Consid

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel