Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inför gratis parkering i de populäraste parkeringshusen

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

I Kristdemokraternas och Moderaternas förslag till budget för 2020 föreslog vi att gratis parkering med p-skiva ska införas i våra parkeringshus. Vårt förslag har sin grund i den utmaning vi ser att handel och service i centrala Jönköping står inför. Det blev en het debatt i kommunfullmäktige och förslaget röstades ned av den styrande koalitionen.

Vi har dock inte övergett förslaget utan menar att rätt utformat kan det även innebära att vi tar ytterligare steg mot ett mer hållbart resande. Men för att detta ska lyckas räcker det inte med enkla beslut om nya avgifter och eventuellt några ändringar av parkeringszoner. För att lyckas kommer några beslut vara obekväma att ta, men vi är beredda för detta.

Ett förslag är att parkeringshusen Per Brahe och Sesam endast upplåts med timtaxa. På vardagar föreslås att den första timmen per dygn och fordon är gratis, och för dag före röd dag och röd dag föreslås de två första timmarna bli gratis. Övriga centrala parkeringshus bör få fler platser för månadskort och behåller även reducerade priset för dag och dygnsparkering.

Detta frigör parkeringsplatser i de populära parkeringshusen Per Brahe och Sesam och ökar tillgängligheten för de som har ett eller ett par kortare ärenden i centrala Jönköping. Samtidigt bidrar det till att beläggningen ökar i våra övriga centrala parkeringshus där arbetspendlare och långtidsbesök i större utsträckning kommer att parkera. Det kan även innebära att de som har ett längre ärende eller ska jobba i centrala Jönköping väljer att se över sitt resande och väljer kollektivtrafik eller cykel istället.

Förslaget måste utredas i ett helhetsperspektiv och olika alternativ simuleras för att fastställa vilket alternativ som ger störst effekt. En sådan utredning måste ta hänsyn till vilka beteendebrytande mönster som skapas och hur tillgängligheten på parkeringsplatser förändras i de olika parkeringshusen. Utredningen ska även beakta parkeringsverksamhetens ekonomi.

Våra förslag utmanar den styrande koalitionen. De kan nöja sig med att ta enkla beslut om avgiftshöjningar och eventuellt några ändringar i zonindelningen utan någon egentlig betydelse. Eller så kan de ta nödvändiga beslut för ett mer hållbart resande som också ser de utmaningar som centrala Jönköping står inför och stödja våra förslag.

Hanns Boris (KD)

2:e vice ordförande tekniska nämnden

Josef Zetterberg (M)

Ledamot tekniska nämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel