Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inte seriöst att prata om sänkt skatt

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

När regionen har en långsiktig egenfinansiering under kontroll kan man överväga att sänka skatten, skriver regionråden Malin Wengholm och Dan Sylvebo (M).

Regionen har under många decennier haft en bred politisk samsyn kring hur regionen finansiellt ska styras. Detta har kommit till uttryck i finansiella mål som över tid uttryckts lite olika men i grunden har det handlat om att egenfinansiera investeringar.

Egenfinansiering innebär att resultatet när verksamheten är betald ska vara så stort att det täcker investeringarna. Detta har varit ett finansiellt mål och direkt styrande för regionens konsumtionsnivå och investeringsprogram. Den tidigare blocköverskridande överenskommelsen om att inte låna pengar till investeringar har lett till att vår region, tillskillnad från många andra regioner och kommuner, har 0 kronor i banklån.

Många års ansvarsfull och konsekvent politik under såväl moderatlett styre som socialdemokratiskt styre har således gjort att vår region har den bästa ekonomin tillsammans med en verksamhet som ligger i framkant.

Tidigt klarade vår region ut att den måste ta ett ansvar för framtida pensioner.

Regionens pensionsskuld på 8,8 miljarder är till drygt 70 procent täckt med finansiella tillgångar som generar avkastning vilket innebär att pensionskulden för vår Region är ett betydligt mindre problem än för övriga regioner och kommuner i Sverige. Årliga värdesäkringar på hundratals miljoner tär inte av medlen för att driva vår verksamhet utan kan balanseras emot avkastning av finansiella tillgångar.

Koalitionen skriver i sitt budgetförslag att det övergripande finansiella målet för god hushållning är att över tid finansiera investeringar med egna medel. Bra så, men när dess budgetförslag sammanfattas uppnås bara målet genom att dribbla med siffror.

Den budgetpost som avser inköp av tåg och byggnation av ny tågdepå har koalitionen lagt utanför kalkylen om egenfinansiering, tvärt emot det finansiella målet.

Koalitionen använder 200 miljoner av regionens placerade medel för att förbättra sin egenfinansiering.

Detta är ett dribblande med siffror eftersom det inte är någon post som kan föras upp som intäkt i resultaträkningen och ej heller tillgodoräknas en bedömning av egenfinansiering. Det förtjänar att påpekas att de mesta av vår regions finansiella tillgångar (placerade medel) inte är regionens pengar utan pensionstagarnas för framtida pensionsutbetalningar.

Sammantaget är det lätt att se att koalitionens budget hamnar på ett underskott i brist på egenfinansiering på nästan en halv miljard. En börda som kommer att hamna i knät på våra barn och barnbarn.

Att, som delar av koalitionen gör, prata om att sänka skatten samtidigt som man planerar att belåna länets invånare med en halv miljard är inte särskilt seriöst. När vår region har en långsiktig egenfinansiering under kontroll och en god nivå på vår sjukvård kommer vi moderater att överväga en skattesänkning.

Moderata regiongruppen genom

Malin Wengholm, regionråd, gruppledare

Dan Sylvebo, regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel