Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jämställdhet är inte att kvinnor ska utnyttja kvinnor som män gör

Replik på Muf:s debattartikel "Arbetslinjen är nyckeln till jämställdhet" 2/9.

För att på riktigt skapa ett jämställt samhälle måste vi vidga våra perspektiv. Muf Jönköpings län skriver i sin debattartikel att sänkta skatter, bidragstak och höjda ROT- och RUT-avdrag är vägen till jämställdhet. Men den totala avsaknaden av en intersektionell analys gör Mufs:s politik väldigt tydlig - deras feminism är inte inkluderande.

Precis som Muf skriver är det oacceptabelt att kvinnor utför mer än majoriteten av det obetalda hushållsarbetet. Medan männen kan stanna längre på sina betalda arbeten och ha tid och ork till annat, sliter kvinnorna ut sig för att passa upp på männen. Men lösningen är inte att utöka RUT- och ROT-avdragen. Den är att männen ska ta det ansvar de undvikit alltför länge. Det enda som utökat RUT och ROT gör är att förskjuta problemet från medelklasskvinnan till arbetarkvinnan som i stället sliter både hemma och på jobbet. 

Vad är det för frihet Muf talar om när de vill utnyttja kvinnor ännu mer? Muf skriver “att inte ha ett bidragstak hämmar jämställdhetsutvecklingen”, och sedan att “en av fem kvinnor inte har råd att skilja sig”. Att då införa ett bidragstak skulle omöjliggöra för ännu fler kvinnor att lämna ett förhållande där de varit beroende av mannens ekonomi. 

Den moderata feminismen inkluderar inte alla kvinnor. I den borgerliga feminismen ska kvinnor i ekonomiska trångmål inte få bidrag – samtidigt som rika ska få mer skattefinansierat RUT och ROT-bidrag. Tvärtom måste vi göra mer för att stötta kvinnor ekonomiskt. Därför måste vi höja skatten för de allra rikaste, och satsa på välfärden och kvinnodominerade yrken. Att sänka skatten ger bara kvinnorna färre kollegor, sämre arbetsförhållanden och ökad ohälsa. Det är inte frihet. 

Frihet definieras inte av storleken på din aktieportfölj. Frihet innebär att alla kvinnor ska kunna ha möjlighet att förverkliga sina drömmar och öka sin trygghet. 

Därför är nyckeln till ett jämställt samhälle en starkare välfärd där även arbetande kvinnor blir fria.

Att möjliggöra för kvinnor att utnyttja andra kvinnor – som männen alltid gjort – är inte att skapa ett jämställt samhälle. Det är att öka ojämlikheten och klyftorna för kvinnor som inte tillhör den vita medelklassen.

Adni Osman

Facklig ledare distriktstyrelsen SSU Jönköpings Län

Johanna Haglund

Distriktstyrelseledamot SSU Jönköpings Län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel