Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kronjuvelen i svensk arbetsmarknadspolitik

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Arbetsmarknadsutbildningen har under många år varit kronjuvelen i svensk arbetsmarknadspolitik.

Med hjälp av korta yrkesinriktade kurser har tusentals arbetslösa varje år rustats för jobb som busschaufförer, kockar, svetsare och VVS-montörer. Efter nästan ett decennium med effektivitetsproblem har resultaten börjat förbättras igen. Trots det är volymerna anmärkningsvärt låga, vilket får allvarliga konsekvenser för både arbetslösa och arbetsgivare runtom i landet.

En färsk rapport från LO visar att omkring 7 000 personer deltog i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning under våren. Under sommaren har antalet minskat till drygt 5 000, vilket är en nivå som vi inte har sett sedan 1960-talet då systemet byggdes upp.

Här i Jönköpings län var antalet utbildningsdeltagare i genomsnitt 314 under första halvåret 2019, vilket kan jämföras med 473 personer samma period 2014. Antalet är alldeles för lågt i förhållande till behoven. I Jönköpings län finns omkring 4 796 öppet arbetslösa vid Arbetsförmedlingen. I länet finns också en hel del arbetsgivare som inte hittar utbildad arbetskraft. Genom att fler utbildas för de lediga jobben kan arbetslösheten minska samtidigt som både sysselsättningen och tillväxten ökar.

Rapporten visar även att det är tydligt att kvinnor missgynnas. I länet var enbart 19 procent av deltagarna i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning kvinnor under halvåret. Det beror huvudsakligen på att Arbetsförmedlingen främst upphandlar utbildningar riktade mot mansdominerade yrken. Med andra ord bekostar samhället mäns omställningsutbildning i högre grad än kvinnors. Så kan vi inte ha det.

Därför kräver LO att:

• Regeringen presenterar rejäla satsningar på arbetsmarknadspolitiken redan i höstbudgeten.

• Utbildningssystemet ska vara tillgängligt som arbetsmarknadsutbildning. Det tillgodoser behoven hos arbetssökande med olika bakgrund och ökar jämställdheten, eftersom exempelvis utbildningar som kommunala yrkesvux-utbildningar, riktas mot kvinnodominerade yrken.

• Arbetsförmedlingen ska väga in hur den arbetslösas kunskaper bäst kan komma till nytta vid en bedömning av behovet av utbildning. LO anser inte, som den statliga Arbetsmarknadsutredningen, att möjligheten att läsa en reguljär utbildning som en arbetsmarknadsåtgärd ska begränsas till individer som inte kan få varaktig etablering på arbetsmarknaden på annat sätt.

Berit Müllerström, andre vice ordförande LO

Thomas Olsson, ordförande LO distriktet i Småland och Blekinge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel