Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt besöksnäringen vara en del av lösningen • Krögare i Jönköping vill se förändringar

DEBATT. Ingen kan ha missat att besöksnäringen är en av de hårdast drabbade näringarna under pandemin. Som företagare i näringen har pandemiåret inneburit en enorm osäkerhet med ständigt nya restriktioner, och en ekonomisk katastrof. Nyligen visade det sig att bara i Jönköpings län har intäkterna från turism minskat med nästan 3 miljarder kronor förra året. Det som dock varit allra värst under året är att tvingas ge människor, många unga, beskedet att de inte längre kan jobba kvar.

Tyvärr börjar vi nu se konsekvenserna av alla förlorade jobb hos oss, och många andra företag. Allt fler unga saknar jobb och blir passiva. Allt fler unga upplever psykisk ohälsa och säger sig sakna sammanhang. Allt fler unga tappar framtidstron. För varje ung människa i den här situationen är det en katastrof, men det riskerar också att bli mycket kostsamt för hela samhället. För att vända den här utvecklingen måste företag som kan skapa jobb finnas kvar.

Fram till pandemin drev vi företag i stark utveckling som skapade allt fler jobb. Vi vet att vi både kan och vill komma tillbaka dit. Men läget är oerhört ansträngt och för att våra, och alla andra, företag ska ha så bra chanser som möjligt att finnas kvar och återigen anställa krävs:

Förstärkt stöd till nedstängda företag: Restauranger, kaféer och hotellbarer är exempel på verksamheter som i praktiken har näringsförbud från klockan 20.30. Den skadan måste kompenseras fullt ut, och kompensationen behöver komma snabbt.

Utlovade stöd måste betalas direkt: Även om regeringens stöd inte är perfekta är de bra och viktiga för att rädda företag. Men det hjälper inte när det som i fallet med permitteringsstöd inte ens är sökbart. Här måste regeringen se till så att utlovade stöd betalas ut omedelbart och utan onödig byråkrati.

Restriktioner baserade på risk: Vi har stor förståelse för att vi måste vidta åtgärder för att minska smittan, men Folkhälsomyndigheten har flera gånger sagt att restaurang är en plats utan stor smittspridning. Trots det är det just vi som har näringsförbud från 20.30. Det saknar all logik och nuvarande restriktioner måste ersättas med riskbaserade bedömningar.

Det senaste året har varit en enorm prövning för oss, och våra medarbetare och hela samhället. Vi har den största respekt för att vi alla måste göra vad vi kan för att minska risken för smitta, och vi har hela tiden anpassat oss efter nya riktlinjer, råd och rekommendationer. Men de har också slagit hårt mot verksamheten och jobben. Vi vet också att ju längre människor blir utan jobb och passiva, desto svårare att få dem tillbaka. Därför är det viktigt att vända utvecklingen så snart det bara går. Vi vet att vi kan. Och vi vet att vi vill. Låt oss vara en del av lösningen.

Katarina Fingal

VD Best Western Plus John Bauer Hotel

Mikael Wigren

Ägare Restaurang Glädje samt O`Learys Jönköping

Jon Espeset

Ägare Harrys Jönköping, Sliver samt Red

Kent Ly

Founder & CEO Jungle Thai Restaurang samt ordförande Taste JKPG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel