Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Många behöver mer hjälp än via datorn

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Om trenden fortsätter med ökad arbetslöshet mitt i en pågående högkonjunktur så står vi inför stora utmaningar när lågkonjunkturen kommer. Många kommuner vittnar om att de behöver göra stora neddragningar nästa år 2020 och känner en påtaglig oro inför det som sker hos Arbetsförmedlingen. Debatt

Statistiken visar på ökat behov av försörjningsstöd samtidigt som insatser för utsatta grupper minskar utöver det behöver de göra ökade riktade insatser för arbetslösa när Arbetsförmedlingen gör neddragningar på många orter där behovet av riktade insatser för dessa individer är stora.

Neddragningen leder till också att de som är i behov av arbete får åka långa sträckor för att komma i kontakt med närmaste lokalkontor vilket också på sikt kan leda till ökade kostnader för kommunerna.

För att vi ska stå rustade inför en lågkonjunktur krävs det många insatser samtidigt. Något som är av yttersta vikt är prioritering av utbildningsinsatser.

Arbetsmarknaden har förändrats de senaste åren och allt fler yrken kräver åtminstone gymnasiekompetens. Utöver det behövs det en fungerande matchning där både offentliga och privata aktörer behövs för att skapa en fungerade dynamik i lokalsamhället.

En annan viktig fråga är att utsatta grupper får det stöd de behöver både i form av matchning och kompletterande utbildning för att på så sätt stå bättre rustade på arbetsmarknaden.

Men för att vända trenden vad det gäller arbetslösheten behövs flera insatser samtidigt både vad det gäller kompetenshöjande insatser utifrån arbetsgivarnas behov och direkt matchning mot de platser som redan finns ute. Där har både offentliga och privata aktörer en viktig uppgift.

Digitaliseringen är nödvändig för Arbetsförmedlingen men det är viktigt att se att mellan 75 och 80 procent av de som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen står långtifrån arbetsmarknaden och behöver betydligt mer stöd än enbart det som går att göra genom myndighetens digitala självbetjäningstjänster.

Varje individ är unik och behöver olika former av stöd och där är det viktigt att alla får det stöd de behöver utifrån förutsättningar och verkligt behov.

Detta tillsammans med en av de största neddragningarna genom tiderna gjorts vad det gäller personal på myndigheten hos Arbetsförmedlingen samtidigt den offentliga upphandlingen inte är klar så finns det en risk att detta leder till att de som verkligen är behov av hjälp får minskade insatser i mellanperioden fram till 2021 då allt ska vara på plats.

Många förmedlingar vittnar om att många i personalen lämnar självmant dels för otydligheten inför vad som väntar i framtiden för Arbetsförmedlingen och den ökade arbetsbelastningen på det lokala kontoret som i sin tur leder till allvarliga arbetsmiljöproblem då det finns tydliga obalanser på flera orter i landet.

Utöver detta har myndigheten förlorat ovärderlig kompetens och erfarenhet både vad det gäller de arbetsmarknadspolitiska bedömningarna och de upparbetade goda kontakterna med arbetsgivare och andra aktörer samtidigt som nedläggningen av cirka 130 kontor håller på att genomföras.

Det är av yttersta vikt att de som står långtifrån arbetsmarknaden får den hjälp de behöver från det lokala kontoret och får de fysiska möten de behöver för att på bästa sätt stå rustade inför de utmaningar som väntar i en pågående föränderlig arbetsmarknad och inför en stundande lågkonjunktur.

Daniel Thörner

arbetsförmedlare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel