Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rädda den nya neurologi- och strokevården

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Vi är djupt oroade för den framtida neurologi- och strokevården på Ryhov.

Sedan flera år tillbaka befinner sig den neurologiska verksamheten i tillfälliga och bristfälliga lokaler. På uppdrag av sjukhusledningen har neurologisektionens samtliga personalgrupper tillsammans med patientrepresentanter arbetat med att utforma våra nya lokaler i Hus D1. Arbetet har pågått i flera år, byggnationen påbörjades 2017 och invigning var planerad till 2020. Här skulle vi samla allt som har med hjärnans sjukdomar att göra på ett och samma ställe.

Parallellt har nya arbetsformer utarbetats för att möta nuvarande och framtida behov från patienter, närstående och personal. Vi kallar detta ”Hjärnans mottagning”, den första i sitt slag i Sverige. En vårdavdelning med förbättrad handikappanpassning, enkelrum och övervakningssal har planerats, samt en utbyggd dagvårdsavdelning i anslutning till mottagningen.

Döm om vår förvåning när vi nyligen fick besked om ett förestående beslut som innebär att den neurologiska verksamheten inte får flytta in i de nya lokaler, som håller på att byggas efter de behov personer med neurologiska sjukdomar har. Nu går istället lokalerna till annan verksamhet som inte har efterfrågat detta.

Över en halv miljon svenskar har en neurologisk sjukdom eller skador kopplade till hjärnan och nervsystemet. Det är stor brist på neurologer och Sverige har i en internationell jämförelse få neurologer per invånare. Sjuksköterskebristen märks också inom Region Jönköpings Län där en god arbetsmiljö är en viktig faktor för att kunna behålla kontinuitet och kompetens.

Inom neurologin arbetar man med hjärnan och nervsystemets sjukdomar såsom MS, Parkinsons sjukdom och epilepsi samt folksjukdomarna stroke, migrän och polyneuropati. Man jobbar också med ovanliga och allvarliga sjukdomar såsom hjärntumör, ALS och myastenia gravis.

Neurologin är i ständig utveckling med ökade utrednings- och behandlingsmöjligheter, minskad funktionsnedsättning, förlängd överlevnad och därmed ökade behov av rehabiliteringsinsatser och uppföljning av patienter under behandling.

Inom den neurologiska vården behövs ett helt team av professioner såsom sjuksköterska, undersköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator, neuropsykolog, logoped, dietist, rehabiliteringssamordnare och läkare. Alla dessa behöver lokaler att arbeta i, lämplig utrustning och inte minst geografisk närhet till varandra för bästa möjliga samordning. Närheten till vårdadministratörer är också avgörande för effektiv vård.

För patienterna är det viktigt att avstånden mellan olika bedömningsenheter är korta eftersom neurologisk sjukdom ofta innebär förflyttningssvårigheter och hjärntrötthet. Allt detta har vi noga planerat för i hus D1! Neurologin har idag ett bra tvärprofessionellt samarbete, men saknar helt lämpliga lokaler och geografisk närhet till varandra. De nya lokalerna neurologen skulle ha fått är anpassade efter dagens och framtidens behov. Lokalerna är utformade för att underlätta patientens väg genom vården.

Efter det negativa beskedet angående utebliven flytt har luften gått ur organisationen. Medarbetare som länge arbetat med att utveckla och förbättra verksamheten känner sig överkörda, och upplever att patienter med neurologisk sjukdom nedprioriteras.

I talet vid presentationen till regionens budget lades stor vikt vid ett hållbart arbetsliv samt att vara en attraktiv arbetsgivare som behåller sin personal. Det förestående beslutets negativa inverkan på arbetsmiljön riskerar utlösa personalflykt med neddragna vårdplatser och förlängda väntetider som följd. Vi är djupt oroade över hur detta kommer drabba personer med neurologisk sjukdom.

Anna Eklund och Helena Bruhn

för Neurologsektionens läkargrupp

Celina Selin och Alexander Ewertsson

för sjuksköterskegruppen

Inger Jensen

för undersköterskegruppen

Emelie Brengdahl och Anna Olin

för rehabiliteringspersonalen

Emma Åverling

ordförande Funktionsrätt Jönköpings län

Josefin Kowalsson

ordförande Neuro Jönköping-Huskvarna

Tomas Johansson

ordförande Strokelänsföreningen Jönköping

Lars Ström

ordförande Strokeföreningen Södra Vätterbygden

Ingemar Karlsson

ordförande Länsföreningen Parkinson Jönköping

Bo Svensson

ordförande Huvudvärksföreningen Jönköping

Hariz Dedic

ordförande Personskadeförbundet RTP

Susanne Lennartsson

vice ordförande Afasiföreningen Jönköpings Län

Bob Lindblom

ordförande Höglandets Afasiförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel