Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så kan vi i Jönköping rädda fler liv i coronakrisen

Förslag dårrad: Fattigdom i världen

Förslag citatbox: Krisen kräver att vi jobbar tillsammans över gränserna – inte bara för att ta igen det som gått förlorat till följd av pandemin, utan för att bygga ett bättre och mer hållbart samhälle än det som fanns innan. (Möjligen för långt men bedömer att det är möjligt att saxa i det.)

Brödtext börjar nedan:

Fler riskerar att dö av hunger än av coronaviruset. Nu måste alla hjälpas åt över gränserna. Vi i Jönköpings län kan kroka arm med världen för att rädda liv. Och bidra till att bygga grunden till en bättre värld. Spridningen av Covid-19 är allt mer under kontroll i Sverige. Men vi kan inte andas ut. I delar av Afrika och Latinamerika sprids viruset nu med alarmerande fart. Utegångsförbud och reserestriktioner drabbar människor svårt. I Guatemala hissar familjer vita flaggor utanför sina hus i rop på hjälp: vi har ingen mat. I Zimbabwe riskerar en redan allvarlig matbrist att leda till svältkatastrof.

FN varnar nu för att vi riskerar den mest allvarliga matkrisen i världen på 50 år. Alla länder drabbas, men pandemin slår hårdast mot redan sårbara människor - som lever ur hand i mun och har låg motståndskraft mot kriser. Redan innan coronakrisen förde de en ojämn kamp mot klimatförändringarnas effekter och bristande jämställdhet. Det vi ser nu är symptom på underliggande problem som förvärrats och bryskt aktualiserats av coronakrisen. Det är en akut situation som kräver både fler humanitära och långsiktiga lösningar.

Alla måste kunna äta sig mätta. Mat är en mänsklig rättighet och avgörande för hela länders ekonomier. I många länder måste livsmedelsproduktionen stärkas för att bekämpa hungern och skapa samhällen som bättre klarar kriser. Småskaliga bönder behöver kunna producera mer mat, kvinnor måste få rätt att äga och odla på lika villkor och jordbruken behöver bli bättre anpassade att stå emot torka, översvämningar och andra effekter av klimatförändringarna.

Svenska företag kan spela en livsviktig roll. Vi som står bakom We Effect, organisationer och företag med rötterna i den svenska kooperationen här i Jönköping och andra delar av landet, startar nu uppropet #StarkareTillsammans. Det här är vårt sätt att bidra till en bättre och starkare värld bortom krisen. Vi vet att kooperativa företag har varit avgörande för Sveriges utveckling till ett välfärdsland. Vi uppmanar nu våra anställda, kunder och medlemmar att stötta människor i fattiga länder att göra samma resa. Vi hoppas också att detta inspirerar andra krafter i Sverige att göra mer för de som drabbas värst i coronakrisen.

Det kommer finnas ett före och efter 2020. Vi lever i en tid när internationell samverkan och globalt ansvar är viktigare än någonsin. Krisen kräver att vi jobbar tillsammans över gränserna – inte bara för att ta igen det som gått förlorat till följd av pandemin, utan för att bygga ett bättre och mer hållbart samhälle än det som fanns innan. Det är nu vi bestämmer hur framtiden ser ut.

Johanna Frelin

vd Riksbyggen

Lisa Johansson

We Effect ambassadör LRF Jönköping

Magnus Johansson

vd Coop Sverige

Anna Tibblin

generalsekreterare We Effect

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel