Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så moderniserar vi äldreomsorgen i Jönköping

De 52 extra miljoner Jönköpings kommun får till äldreomsorgen bör riktas in på fem områden, skriver Socialdemokraterna.

11 miljarder i ökat stöd till kommuner varav 4 särskilt riktat till äldreomsorgen är besked vi i Kommunsverige välkomnar. För Jönköpings kommun innebär det 148 miljoner i förstärkning, där 52 miljoner riktas till äldreomsorgen. Svensk välfärd behöver mer resurser de närmaste åren och därför välkomnar vi regeringens förstärkning i budgeten för 2021.

I takt med att vi i Sverige lever längre och i ljuset av pandemin har äldreomsorgen fått ökade krav och förväntningar på sig. Krav och förväntningar som behöver uppfyllas, för den som möter äldreomsorgen som brukare, anställd eller anhörig.

Vi socialdemokrater ser att det finns fem områden som särskilt behöver utvecklas för en modern äldreomsorg och att regeringen extra tillskott på området behöver riktas till just dessa.

De är:

Ökad kontinuitet. Att bli vårdad och omhändertagen av människor som känner dig och dina behov och att känna den du ger vård och omsorg är en grundbult för trygghet och god kvalitet i äldreomsorgen. Det bygger på kontinuitet i personalen och därför ska vi fortsätta öka andelen tillsvidare- och heltidsanställda.

Stärk kompetensen. Vi vill se satsningar för ökad kvalitet och kompetens inom äldreomsorgen. Beskedet om att Omsorgslyftet, en satsning som ger fler utbildade undersköterskor i äldreomsorgen, förlängs och breddas är ett sätt att nå dit.

Låt proffsen vara proffs. Äldreomsorgens utsatthet för detaljerade styrmodeller behöver brytas. Vi vill arbeta för ett avskaffande av minutscheman. Det är bra för personalen, men det är också viktigt för brukaren. Det ökar också tryggheten för den som är anhörig när ens förälder eller partner blir väl omhändertagen.

Livskvaliteten ska öka. Trots god vård och omsorg vet vi att många äldre känner sig isolerade eller ensamma. Inte minst pandemins konsekvenser har förstärkt detta. Vi ser därför behov av att utveckla äldreomsorgen för att öka livskvaliteten. Detta kan till exempel ske i samverkan med studieförbund och pensionärsorganisationer.

Modernisera äldreomsorgen. Digitalisering inom äldreomsorgen är en väg att stärka den personliga integriteten. Genom trygghetskameror kan den som vill slippa nattliga besök som stör och det uppkopplade besöket till läkaren gör resan till vårdcentralen onödig. Det digitala ska inte vara ett sidospår, utan arbetas in och bli det normala.

Äldreomsorgen ska byggas stark för att ge bästa möjliga vård och omsorg i alla lägen. Då kommer den också klara eventuella kriser i framtiden. För detta krävs en stabil och långsiktigt finansierad välfärd, och därför är regeringens budgetbesked viktigt.  

Ilan De Basso (S)

kommunalråd, Jönköpings kommun 

Anders Henriksson (S)

gruppledare i Sveriges kommuner och regioner

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

vice gruppledare (S) i Sveriges kommuner och regioner, kommunstyrelseordförande i Malmö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel