Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Satsa mer på matproduktion i Jönköpings län

Coronapandemin lyfter frågan om Sveriges livsmedelsförsörjning. Regeringen bör satsa på en långsiktigt stabil matproduktion i hela landet.

Pandemin har satt fokus på vårt lands låga självförsörjningsgrad. Fler än sex av tio i Småland, på Öland och Gotland svarar i en ny Sifoundersökning att deras förtroende för Sveriges förmåga att försörja hela sin befolkning med inhemskt producerade livsmedel har minskat. Till Småland, på Öland och Gotland räknas länen Gotland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg.

En befogad oro. 2004 producerade Sverige lika mycket animaliska livsmedel som konsumerades, en självförsörjningsgrad på 100 procent. Bara 14 år senare, 2018, var siffran nere på 71 procent. Trenden är densamma för de flesta andra livsmedel som produceras i landet, visar färsk statistik från Jordbruksverket.

I stället för kortsiktiga initiativ krävs nu politiska satsningar som leder till en långsiktigt stabil inhemsk matproduktion – och som tar vara på alla delar av landets möjligheter. Att drygt 70 procent av mejeriproduktionen trots allt är inhemsk beror exempelvis mycket på att det går att driva mejerier i hela Sverige, även i norra Sverige.

Att sprida matproduktionen över hela landet och göra den långsiktigt hållbar är en bättre lösning än att åter fylla 1900-talets beredskapslager. I synnerhet då beredskapslagring är kostsamt, kortsiktigt och inte bidrar positivt i fredstid. Däremot har mejeriprodukter historiskt sett varit ett viktigt och näringsrikt inslag i just kriskost.

Sverige behöver värna, underhålla och bygga ut livsmedelsproduktionen. Vi måste satsa på kompetensförsörjning till jordbruket och göra det lättare för lantbrukare att dra nytta av digitaliseringen. Då kan lönsamheten öka och lantbrukaryrket bli mer attraktivt för de yngre.

De gårdar som stänger i dag öppnar inte i morgon. Regeringen måste därför låta en långsiktigt stabil matproduktion genomsyra alla politiska områden, så att lantbrukare kan finnas kvar och bli fler. Först då får vi en långsiktig beredskap för både freds- och kristid.

Anna-Karin Karlsson

Hållbarhetsdirektör Norrmejerier

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel