Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa det ekonomiska stödet till Erdogans regim

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Nordöstra Syrien är i dag det mest politiskt progressiva området i regionen, och styret behöver vårt stöd. Det var tack vare Peshmerga och det kurdiska styrets insatser som IS kunde besegras och minoriteternas trygghet säkras.

Mitt under brinnande krig försökte federationen i nordöstra Syrien skapa ett bättre samhälle där olika folk med olika språk och religioner skulle kunna leva tillsammans, där kvinnor hade rättigheter och där man kunde bygga en gemensam framtid.

Federationen hade också fått den viktiga men svåra uppgiften att ta hand om tiotusentals tillfångatagna IS-anhängare.

Det katastrofala beslutet från Donald Trump att svika federationen och lämna ut dem till Natoallierade Turkiet, är en skam.

Det är ingen nyhet att Erdogans mål är att bekämpa varje exempel på kurdiskt självstyre. Turkiet underlättade bland annat för IS-krigare att forsla vapen och röra sig fritt över Turkiets och Syriens landsgränser eftersom dessa stred mot kurdiska styrkor i Syrien.

EU måste sätta ned foten och visa att det har någon trovärdighet att visa upp och inte enbart är en union som är till för att hantera handel. EU-pengar måste sluta flöda in till en regim som systematiskt bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Att stoppa Turkiets angrepp och försvara nordöstra Syrien är livsnödvändigt för alla minoriteter i området.

I detta läge behöver federationen i nordöstra Syrien allt stöd den kan få. Låt oss samlas i stöd för denna progressiva och hoppfulla delen av Syrien. Det är nu omvärlden måste reagera. Den svenska regeringen måste ta tydlig ställning och fördöma den Turkiska invasionen som i nuläget kan trigga en eskalering av våldet i regionen.

Riksdagspartierna signalerar att de kommer ställa sig bakom ett beslut att inte leverera krigsmateriel till Turkiet, men den svenska regeringen har inte stoppat vapenexporten till Turkiet än. Det har däremot Finland, Norge, Nederländerna och Tyskland redan gjort.

I stället har vår regering gömt sig bakom att Sverige har ett annat regelverk, där beslut om vapenexport fattas av myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP), inte regeringen. Men lagstiftningen och dess förarbeten är tydliga. Regeringen har alltid ett ansvar för all vapenexport och kan också fatta beslut om att stoppa den. Som det står i propositionen: ”Regeringen har det yttersta politiska ansvaret för exportkontrollen även i de fall beslutet fattas av ISP. ”

Vi vill även att Sverige agerar och blir en tydlig aktör för att dra in allt ekonomiskt EU-stöd som kontrolleras av Erdogans nationalistiska och odemokratiska regim i Turkiet och istället fokuserar på ett direkt humanitärt stöd till federationen i norra Syrien.

Låt även denna invasion bli en väckarklocka över hur ännu mer bakbundna Sverige skulle vara i sin utrikespolitik om vi blir ett Natoland.

Ismet Shaban

ordförande i Kurdistans kulturförening Jönköping

Kristoffer Wolke

kommunfullmäktigeledamot Vänsterpartiet Jönköping

Jerry Hansson

kommunfullmäktigeledamot Vänsterpartiet Jönköping

Michella Zayat

kommunfullmäktigeledamot Vänsterpartiet Jönköping

CH Gustafsson

styrelseledamot i Vänsterpartiet Jönköpings läns distriktsstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel