Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverige behöver en tryggare arbetsmarknad

Sveriges ekonomi är starkare än på mycket länge. Vi har hög tillväxt, låg arbetslöshet och rekordmånga människor i arbete. Nu vill vi gå vidare med en politik för en bättre välfärd, snabbare integration och kompromisslöshet mot brottsligheten.

Det är så vi bygger samhället starkt. Vi vet att tryggheten på jobbet ger människor trygghet i vardagen och det är en grundsten för det starka samhället.

En förutsättning för att nå detta är att vi skapar ordning och reda på arbetsmarknaden och säkrar schyssta villkor på jobbet. Därför går Socialdemokraterna till val på en handlingsplan för en trygg och jämställd arbetsmarknad:

1. Trygga anställningar, genom att avskaffa allmän visstidsanställning, stärkta rätten till heltid och begränsa delade turer.

2. Stopp för hyvling. Anställningsskyddet ska omfatta de timmar som finns på anställningskontraktet.

3. Reglera arbetskraftsinvandringen till bristyrken. Jobb där det inte råder brist på arbetskraft ska i första hand tillsättas med arbetslösa personer som redan bor i Sverige.

4. Stopp för missbruk av subventionerade anställningar. Oseriösa och kriminella företag ska inte kunna sko sig på skattebetalarnas bekostnad och få konkurrensfördelar genom missbruk av subventionerade anställningar.

5. Bekämpa arbetslivskriminaliteten och den osunda konkurrensen, genom exempelvis fördjupad myndighetssamverkan och skärpta ID-kontroller i riskutsatta branscher.

6. Schyssta villkor i offentliga upphandlingar. Kollektivavtalsenliga löner och villkor ska gälla.

7. Stopp för lönedumpning på svenska arbetsplatser. Lika lön för lika arbete ska gälla för alla som arbetar i Sverige.

8. Stärkt skydd mot trakasserier i arbetslivet. Arbetet med att motverka sexuella trakasserier på jobbet måste förbättras.

9. Stärkt regelverk för bättre arbetsmiljö – ingen ska dö på jobbet. Nollvisionen för dödsolyckor på arbetet ska utvecklas. Psykosocial ohälsa, som främst drabbar kvinnor, ska kartläggas och bekämpas.

10. Omställningen på arbetsmarknaden behöver förbättras, genom exempelvis utökade möjligheter till kompetensutveckling för anställda.

I höst står vi inför ett vägval. Sverige riskerar att få den mest högervridna regeringen på mycket länge. M och SD vill göra det lättare för arbetsgivare att säga upp människor. De vill också sänka ingångslönerna i kollektivavtalen för vissa grupper genom lagstiftning, vilket underminerar hela den svenska modellen.

När det går bra för Sverige ska det gå bra för alla i Sverige. Vi har tyvärr sett att otryggheten på arbetsmarknaden ökat. Därför är det handlingsprogram som Socialdemokraterna nu presenterar mycket välkommet i allmänhet och för många av LO:s medlemmar i synnerhet. På detta sätt kan vi skapa en arbetsmarknad som är trygg och säker för vanliga löntagare. Alternativen i svensk politik blir allt tydligare. Ordning och reda på arbetsmarknaden står mot otrygga jobb. Den 9 september väljer du Sveriges väg in i framtiden.

Carina Ödebrink, ordförande Socialdemokraterna i Jönköpings län

Thomas Olsson, ordförande LO Småland - Blekinge