Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverige och Jönköping växer – låt det göras hållbart

De senaste 20 åren har Sveriges befolkning ökat med 16 procent. I dag är vi 10,4 miljoner invånare och blickar vi tjugo år framåt kommer vi att vara över 11,5 miljoner enligt beräkningar från SCB. Och det är inte bara i våra storstäder som befolkningen växer. I 19 av Sveriges 21 län kommer vi att få se en befolkningsökning det kommande decenniet. I Jönköpings län förväntas den bli närmare 9% – från dagens 364 000 invånare till drygt 395 000 år 2030.

Siffrorna är alltså tydliga, vi blir fler och det i ganska rask takt. Det betyder ett stort behov av nya bostäder, men också skolor och fritidslokaler. Enligt tidningen Byggfakta behöver vi bygga 1 400 nya förskolor och skolor i landet. Med fler elever ökar även behovet av samlingsplatser för en meningsfull fritid – något som redan i dag är en bristvara i många kommuner.

De som drabbas hårdast av detta är givetvis barn och ungdomar. Underskottet på sporthallar och fritidslokaler har i delar av landet skapat långa kötider och tvingat föreningar att säga nej till ungdomar som vill röra på sig. 

Det finns allvarliga konsekvenser om bristen på sporthallar och fritidslokaler kvarstår. Vi riskerar kommande generationers välbefinnande men också en långsam kvävning av det svenska föreningslivet. Därför är det viktigt att vi sätter igång redan nu och prospekterar inte bara de bostäder och skolor som behövs, utan också de sporthallar, ridhus och samlingsplatser för kultur som måste byggas.

För kommunerna skulle det innebära en möjlighet att göra betydande insatser för både folkhälsa och miljö. I alla fall om vi bygger smart och hållbart från början. För oss är följande aspekter viktiga:

1. Ekologisk hållbarhet. Limträ är ett oslagbart byggmaterial ur ett miljöperspektiv. Det binder koldioxid när det växer och lagrar kol under hela sin livstid. Dessutom är det förny- och återvinningsbart.

I Sverige bedriver vi också ett ansvarsfullt skogsbruk och återplanterar minst två träd för varje träd som avverkas. När vi bygger med limträ bygger vi med förnybar, då används främst råvara från svenska skogar tillverkat hos svenska limträtillverkare. Det innebär låg klimatpåverkan tack vare korta transporter. Därtill är limträ lättare än många andra konstruktionsmaterial vilket ger möjligheter att lasta fler kubik på varje lastbil, något som i sin tur betyder färre transporter och mindre utsläpp.

2. Ekonomisk hållbarhet. Limträ är också ett beprövat material. I Sverige har vi byggt stora hallar, lokaler och samlingsplatser av limträ i över hundra år, många av dem står fortfarande kvar och används dagligen.

Med modern spjutspetsteknik kan vi i dag skapa färdiga koncept- och systemlösningar som förenklar monteringen på byggarbetsplatsen och sparar tid. Det är ett sylvasst argument för träbyggande när det är många lokaler, hallar och samlingsplatser som måste byggas. Och eftersom sparad tid i byggprocessen även betyder sparade pengar, kan vi också få fler ekonomiskt hållbara projekt.

3. Social hållbarhet. Argumenten ovan är nog så starka på egen hand, men det finns fler fördelar med limträ. Det skapar tystare byggarbetsplatser med mindre buller och färre skarpa ljudtoppar jämfört med stål eller betong.

Det gynnar både hantverkarna och de som bor nära byggarbetsplatsen. I motsats till många andra material ger limträ goda möjligheter att skapa ombonade miljöer där människor trivs att både arbeta och leva. Vi kan bygga platser där människa och natur möts på ett självklart sätt.

Det handlar mångt och mycket om vilket arv vi vill lämna efter oss. Nog vill vi se ett Sverige och Jönköping som utvecklas hållbart, med städer och glesbygd i samspel och miljöer där också människor kan växa. Svenska limträtillverkare står redo. Gör ni?

Johan Fröbel

chef teknik och distribution, Svenskt Trä

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel