Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tjejer får inte samma förutsättningar

Arbetet för jämställd sponsring måste börja i näringslivet. Det skriver Ida Severin, chef för Hållbarhet & Kommunikation på Länsförsäkringar Jönköping.

I JP:s artikel 6 februari om att sponsorpengarna går till killar går det att läsa att Jönköpings kommun försöker ändra på det. Samtidigt är det viktigt att poängtera att även näringslivet har ett enormt ansvar för att fördela sponsringen mer rättvist.

I slutet av 2019 blev vi på Länsförsäkringar Jönköping FairPay-certifierade som första företag i länet. Det innebär att vi har ambitionen att inom tre år fördela all vår sponsring helt jämnt mellan killar och tjejer. Någonstans är det i näringslivet det här viktiga arbetet måste börja och här behöver vi på Länsförsäkringar Jönköping också bli bättre. Trots att vi är ett av länets största bolag sett till antalet föreningar vi sponsrar, så har vi fram till nu inte haft jämställdhet som en parameter.

Här har vi ett ansvar. Vi ska ändra på det här och inom tre år kommer vi ge exakt lika mycket till killar som till tjejer. Vi är redan nu nära att nå det målet men vi har en bit kvar för att ärligt kunna säga att vi ger tjejer samma förutsättningar som killar får.

Man kan hävda att damidrott inte lockar lika mycket som herridrott och att de då inte förtjänar att få lika mycket i sponsring, men det är just det som är problemet. Tjejer ges inte samma chans som killar, och det här börjar vid en ung ålder. Ta bara HV71 som exempel. Medan herrarna den här säsongen lockar över 6 000 i snitt per hemmamatch så når damerna knappt upp till 200.

Givetvis vill företag synas i samband med herrarnas matcher för det är där den stora exponeringen finns. Men hur blir det då när företag enbart väljer att sponsra herrarna och inte damerna, eller när damerna får en bråkdel av det herrarna får? Självklart blir det så att förutsättningarna att idrotta på samma villkor inte ens existerar. Tjejer får helt enkelt inte samma förutsättningar.

Förhoppningen från vår sida är inte bara att föreningar med stor andel aktiva tjejer ska få mer i sponsring, utan vi vill att föreningar där killarna dominerat också ska ta ett ansvar och jobba mer med att locka till sig tjejer. Kraven vi ställer på föreningarna när det kommer till den här typen av frågor kommer bli högre.

För någonstans måste det här arbetet börja och vi på Länsförsäkringar Jönköping tror att det till stor del är näringslivets ansvar att tjejer och killar ges samma förutsättningar att kunna idrotta i framtiden. Det här är ett sätt för oss att skynda på utvecklingen och ta ett stort steg mot ett mer jämställt föreningsliv i länet. All eloge till Jönköpings kommun som tar tag i den här frågan, förhoppningsvis ser vi att fler företag och bolag hakar på och ser till att sponsringen fördelas mer jämställt.

Ida Severin

chef för Hållbarhet & Kommunikation på Länsförsäkringar Jönköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel