Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Våga prova drive-in på valdagen i Jönköping

DEBATT. I år uppmärksammas det på flera olika sätt att det är 100 år sedan det infördes allmän och lika rösträtt i Sverige; på hösten 1921 genomfördes det första riksdagsvalet där kvinnor fick rösta. Detta var också det första riksdagsvalet där kvinnor var valbara till riksdagen. Under de år som har gått sedan dess har mycket hänt och lagstiftningen runt omkring att genomföra val i syfte att stärka medborgarnas demokratiska rättighet att vara med och påverka samhället.

Det svenska valsystemet är robust och säkert. Vårt system med valsedlar för respektive parti skapar en trygghet genom att det är svårt att manipulera samt att det är lättare för väljaren att hitta valsedeln för det parti hen önskar rösta på. Det finns en tydlighet i att väljaren identifierar sig och systemet är uppbyggt med flera steg av granskning och räkning av avgivna röster.

Vi anser att de största utmaningarna i dagsläget är att öka tillgängligheten för väljaren samt öka valdeltagandet totalt sett inom kommunen. Det är viktigt att vi har vallokaler som är tillgängliga ur ett rent fysiskt perspektiv, men det är också viktigt att lokalerna upplevs tillgängliga med hur flödena fungerar och att risken för köer minskas. Detta gäller ju såväl i förtidsröstningen som under valdagen.

Det senaste året har vi alla fått lära oss förändrade vanor, hålla avstånd, handla ensam och liknande för att hjälpas åt att hålla nere smittspridningen av ett världsomfattande virus. Ingen kan med säkerhet idag säga hur läget är i september 2022 när vi nästa gång ska gå till valurnorna. Då kan vi ha en ny utmaning i samband med genomförandet av allmänna val som innebär att flöden i lokalerna, möjligheterna till att hålla avstånd, minskade risker för köer och annat blir ännu viktigare.

Kan vi genomföra förtidsröstning i någon form av ”Drive-In” lösning i framtiden? Kan vi dra lärdom av de kreativa lösningarna av flöden och riktade kommunikationsinsatser, som genomförts under pandemin?

Vi är av uppfattningen att vi måste ha tillgängliga vallokaler som är lätta att ta sig till som väljare inför de allmänna valen 2022. Lokalen bör finnas nära väljaren eller med en placering som gör det enkelt att ta sig till en förtidsröstningslokal alternativt till sin vallokal på valdagen. Vi tror att det är viktigt att våga pröva nya tankar såsom kanske förtidsröstning genom ”Drive- In” eller på andra flexibla sätt.

Vi ser vikten av att Valmyndigheten och kommunen arbetar brett med information och kommunikation omkring att det är val och också var och hur man kan rösta i syfte att få fler väljare att delta i valet.

En av grundbultarna i vår demokratiska samhällsuppbyggnad är kunskap och tilltro till vårt valsystem som är rättssäkert och fritt. Kunskap om var och hur jag kan rösta i kombination med att det ska finnas en lokal som jag kan ta mig till är viktigt i det sammanhanget.

Leif Regnér (S), Valnämnden Jönköpings kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel