Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Välfärdslandet Sverige har råd med en tandvårdsreform

DEBATT. I Sverige år 2021 är tandhälsan fortfarande en klassfråga. Bland de som har sämre ekonomi eller kommer från ett annat land är det betydligt vanligare att avstå från att besöka tandläkaren – även om det egentligen skulle behövas. Det visar den statliga utredningen "När behovet får styra – ett tandvårdssystem för en mer jämlik hälsa" som presenterades i början av våren.

Tandvården skiljer sig från andra delar av hälso- och sjukvården i det faktum att det är patienterna som står för merparten av tandvårdskostnaderna. Samtidigt är det också den privata vårdsektor där företagen har högst lönsamhet. Det här innebär en stor tröskel för de patienter som har en mindre plånbok. Vänder vi inte den här utvecklingen menar tandvårdsutredningen att skillnaderna i tandhälsa riskerar att bli ännu mer befästa. Exempelvis har en av tio vuxna inte besökt tandvården på tio år.

Vi hoppas att regeringen så snart som möjligt inför en fast patientavgift på 200 kronor för ett rutinbesök hos tandläkaren.

Menar vi socialdemokrater allvar med att vi vill utjämna klyftor i samhället behöver vi därför reformera tandvården. Det är också bakgrunden till att den socialdemokratiskt ledda regeringen under förra mandatperioden tillsatte en utredning som fick i uppdrag att lägga fram förslag på hur ojämlikheten i tandhälsan kan minska.

Var du bor, din bakgrund eller din ekonomi ska inte vara ett hinder för att du regelbundet ska kunna besöka tandvården för att förebygga framtida problem med tänderna. Vi hoppas därför att regeringen så snart som möjligt gör verklighet av utredningens förslag om att införa en fast patientavgift på 200 kronor för ett rutinbesök hos tandläkaren. Detta är ett förslag som skulle sänka trösklarna och ge fler möjlighet att regelbundet undersöka sina tänder.

Men vi vill inte nöja oss där. Vi vill längre och anser att det är dags att tandvården ska omfattas av ett liknande högkostnadsskydd som övrig hälso- och sjukvård. Tänderna är trots allt en del av kroppen. Att införa en modell som innebär att kostnaderna som överstiger 1 200 kronor per år subventioneras till 100 procent beräknas kosta drygt 6,5 miljarder kronor per år. Vi är övertygad om att det här är en reform som skulle ha stort stöd bland medborgarna.

Pengar avsatta till att förbättra medborgarnas tandhälsa ska inte gå till övervinster i privata tandläkares plånböcker.

Ska en sådan reform kunna genomföras på ett bra sätt behöver vi också minska den skillnaden som finns mellan vad ett tandvårdsbesök bedöms kosta, det så kallade referenspriset, och vad tandläkarna i sin tur tar betalt för det. Utredningen pekar på att det finns en risk att ett högkostnadsskydd i tandvården annars skulle leda till skenande prisökningar. Pengar avsatta till att förbättra medborgarnas tandhälsa ska gå till det – och inte till övervinster i privata tandläkares plånböcker.

Det är dags att vi slutar prata om behovet av att reformera tandvården och börjar göra verklighet av det i stället. Sverige som välfärdsland har råd!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel