Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi behöver nya gruvor

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Välståndet i världen stiger. Allt fler människor tar sig ur fattigdomens misär och får ett drägligare, fredligare liv. Tillgång till fossilfri el är avgörande och då krävs ytterligare stora mängder metaller.

FN:s råvaruorgan (IRP) beräknar att för att nå 2 graders temperaturhöjning, krävs mer än 600 miljoner ton metaller för infrastruktur och energiproduktion. Världsbanken uppskattar att det kommer att krävas tio gånger mer batterimetaller än vad som produceras idag. Återvinning är nödvändigt men det räcker inte.

IRP pekar på risken att metaller för grön energi kommer bli bristvaror. Det grundläggande problemet är inte att det saknas metalltillgångar på jorden utan att produktionen inte klarar att möta efterfrågeökningen, som skapas av den gröna omställningen och stigande välstånd i en växande befolkning.

Sverige är idag ett ledande gruvland inom EU. Gruvindustrin har stor betydelse i norra delarna av landet. Enligt SGU har Sverige fortsatt stor geologisk potential för nya fyndigheter. Systemet för tillstånd blockeras dock av brist på beslut. Myndigheten Tillväxtanalys rekommenderar åtgärder för att effektivisera svensk mineralproduktion. Vi förslår ett hållbarhetstillstånd, som handläggs av ett organ, där alla aspekter av hållbarhet: miljö, social och ekonomi, beaktas. Detta ger ett helhetsperspektiv och alla särintressen kan vägas in samtidigt.

Alla människor utnyttjar gärna de fördelar metaller ger i allt vi gör och har omkring oss, från broar och mobiler till bestick och höftleder. Men många vill inte tillåta gruvor. Det är en ohållbar inställning. Finns möjligheter, måste Sverige bidra till den globala metallförsörjningen.

Aktiva gruvor som Zinkgruvan i Askersund och kalkbrotten på Öland och Gotland måste kunna utvecklas samt tillståndsprocessen för nya fyndigheter som Norra Kärr utanför Gränna, handläggas noggrant och skyndsamt med högsta krav på miljön. Sverige är bland de länder i världen som har bästa förutsättningar att bidra till den globala metallförsörjningen med kompetens och erfarenhet, strikta miljökrav, avancerad utrustning och spetsforskning.

Det krävs politiskt mod att ta nödvändiga beslut för att Sverige solidariskt ska bidra till den globala klimatkampen och välfärdsutvecklingen genom ökad gruvproduktion. Även Småland måste få fortsatt utvecklas ekonomiskt också med en gruvindustri som bidrar till den gröna omställningen.

Tomas From, Bergsingenjör

Magnus Ericsson, Adj. Prof. Mineralekonomi, LTU

Rolf Sandström, Prof. em. Materialteknologi, KTH

Ledamöter av Ingenjörsvetenskapsakademins avdelning för Bergs- och materialteknik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel