I det första förhöret med den misstänkte mannen i 30-årsåldern från Gislaveds kommun svarade han inte på några frågor. I stället upprepade han bara sitt namn och personnummer. I nästa förhör berättade han att han har en utbildning i freds- och konflikthantering. Han har i omgångar jobbat inom Försvarsmakten och bland annat varit placerad i Syrien. Han säger att han bor i Jönköping och är intresserad av rollspel. Han greps av polis i en lägenhet i Göteborg den 25 juli, några veckor efter att polisen upptäckte vapengömman i Taberg.

Sjukvårdsartiklar och frystorkad mat

Den misstänkte mannen har hyrt containern där polisen hittade bland annat halvautomatiska gevär, magasin och ammunition. I containern förvarades även en polisuniform, peruker, munskydd, kamouflagenät, skyddsoveraller med mera. Den tilltalade mannen ville inledningsvis inte säga något containern, men berättade senare att han hyrde den för att förvara sjukvårdsartiklar, frystorkade mat och ädelstenar där.

”Hyrde containern på grund av inbrottsrisk”

Han berättade att han år 2015 eller 2016 började intressera sig för hur man förbereder sig på krigstillstånd eller elavbrott. Han började samla på sig sjukvårdsartiklar och frystorkad mat, men även guld och andra ädelstenar.

På grund av inbrottsrisk uppger han att han inte ville ha värdesakerna hemma utan frågade då en bekant om han kunde hyra ett förråd till honom.

Den bekante, en man i 40-årsåldern som inledningsvis misstänktes för inblandning i vapengömman, hyrde sedan tidigare containern i Taberg och den misstänkte mannen från Gislaveds kommun uppger att han därefter betalade honom 2 000 kronor i månaden för att försvara saker i containern. Mannen säger att hans bekant inte visste vad han skulle förvara i containern.

”Hyrde ut containern till en man”

Den misstänkte mannen ville även köpa ett kassaskåp för cirka 100 000 kronor till containern att ha sina ädelstenar i. Men han blev av med jobbet och kom då på att han skulle hyra containern i stället för att slippa den hyresutgiften. Han satte upp lappar och kom överens med en man att hyra ut containern till honom under en månad i somras. Han blev dock orolig över att mannen skulle förvara något brottsligt i containern.

– Tänk om de styckar kroppar där, säger den misstänkte mannen i polisförhör.

”Som ett bombnedslag”

Den misstänkte mannen hade ett par extra nycklar till hänglåset till containern och åkte dit. Han säger att det såg ut som ett bombnedslag i containern med bland annat en hel del byggutrustning. Han tog upp ett par handskar och ett munskydd inne i containern, som han sedan lämnade kvar. Han lämnade även en vapenväska i containern, men det var inget vapen i väskan utan andra saker. Han uppger att han inte såg några vapen eller vapenliknande föremål i containern.

Den misstänkte mannen: Blev dödshotad

Den 7 juni såg han på sin mobil att polisen hade gjort ett stort tillslag mot containern i Taberg som han hyrde. Han blev orolig och träffade personen som ordnade så att han kunde hyra containern. De kom fram till att om det hände något mer om vapengömman skulle de berätta allt för polisen. När den misstänkte mannen kom hem hittade han ett hotbrev där någon hotade att döda honom och hans familj om han pratade.

– Det var en extremt ångestladdad situation, säger han i polisförhör.

Även mannens flickvän har fått ett sådant brev, vilket har polisanmälts som olaga hot.

Packade väskan

Han packade då sin ryggsäck och reste till bland annat Göteborgsområdet, där han senare greps. Förhörsledaren anmärker på att mannen verkar ha lämnat sin lägenhet i all hast utan att plocka undan exempelvis en salladsskål med bestick i.

”Jag kan inte uttala mig om varför jag lämnade en sallad, det är det löjligaste jag har hört i hela mitt liv”, svarar mannen.

Intresserad av våldsbejakande organisationer

Polisen hittade en bok även om IRA i mannens lägenhet och han säger att han ur ett rent akademiskt syfte är intresserad av fredsprocessen på Nordirland och våldsbejakande organisationer som IRA. Förhörsledaren liknar mannens IRA-bok vid en instruktion hur man ska agera som terrorist på Nordirland. Mannen säger att han inte sympatiserar med det som står där men att det intressant att studera.

”Slangbella rekvisita i rollspel”

En slangbella hittades hemma hos mannen och förhörsledaren menar att det skulle kunna användas som demonstrationsutrustning. Mannen svarar att den används som rekvisita till ett lajvrollspel. Så säger han även om andra beslag, bland annat av militär art, som polisen gjort hemma hos mannen.

Hockeyskydden polisen hittade i mannens bostad är från när han spelade ishockey som yngre, berättar han. Foton på demonstrationer har han tagit till att samla in till sin akademiska studie, menar han. Han anser inte att han själv har betett sig våldsamt under någon demonstration.

Han säger att han inte har gömt något på Bondberget mellan Jönköping och Huskvarna, där en väska med vapendelar och patroner hittades.

– Det låter absurt, säger han om den misstanken.

Relaterat till artikeln