Virva Launo var redan som ung förälskad i färg och form. I grundskolan tog hon extra konstlektioner på kvällarna.

Tidigt i intervjun gör Virva Launo det tydligt att man måste gilla vad man gör, och förmodligen är det därför hon har lyckats ta klivet in i modevärlden och klättrat upp för stegen av haute couture. 

Men för att komma dit la hon ner många extra timmar och dagar av sitt liv på arbetet.

Jag ville göra det jag höll på med. Jag offrade ingenting när jag jobbade över. Jag var väldigt lycklig över att jag fick chansen.

Vi vandrar runt i Aneby, nära Furulidskolan där hon en gång gick på högstadiet. Virva är blyg, vill inte vara med på bild. På promenaden ner mot Svartån säger hon hur mycket hon uppskattar tystnaden och det dämpade ljudet av snön, efter år av bullriga gator och skrikande polissirener i New Yorks centrum. 

Jag brukar berätta om Småland som en fantastisk plats, med magiska skogar och djupa vatten. John Bauer, förstås, säger hon och ler.

Det var på Grännagymnasiet som intresset först väcktes. Virva Launo studerade på samhällsprogrammet när hon blev allt mer intresserad av mode som en konstform.

Mode var färger, det var konstnärligt samtidigt som det speglar vad som händer i samhället. På så vis var det intressant för mig. 

Hon hade aldrig köpt en modetidning, knappt öppnat en, när hon ansökte till skolan Polimoda i Florens, med inriktning på mode. Och trots att hon tagit fel på centimeter och inches när hon skapade sin portfolio med arbetsprover, vilket resulterade i att den blev alldeles för liten, kom hon in.

Jag var 19 år och hade skapat en slags klänning i två delar utav chokladpapper. Den var guldig och blå, jag tyckte den var väldigt vacker, och miljövänlig på ett sätt. Jag samlade på godispapperen och ville inte slänga dem, berättar Virva.

Ett år internationell modedesign studerade hon i Florens, följt av ett år till i New York, och läste vidare i Paris på den äldsta modeskolan i världen. Strax efter examen fick hon jobb på Donna Karan New York, DKNY. I dag har hon en magisterexamen i mode och design från Central Saint Martins i London.

Sedan 1990-talet har Virva Launo främst jobbat med material och design. Trots sin unga ålder fick hon resa runt i världen. I första klass på flygen omgavs hon av medelålders män som kallade henne "sweetie" och "honey", men Virva var snabb att sätta ner foten. 

Hon har varit creative director på Marimekko, hennes design har varit i samtliga Vogue och hon fick väldig uppmärksamhet när Hillary Clinton bar hennes väska.

Strax efter det fick hon sin tjänst som Vice President inom väskdesign hos Oscar de la Renta, och blev en av de närmaste medarbetarna till modeikonen.

Oscar var en fantastisk människa. Ödmjuk. Och han visste allt om material. En gång hade jag hittat en unik nöt från Brasilien att ha på våra dragkedjor, och så fort han fick se den utbrast han: "Ja, taguanöt!" säger Virva och skrattar åt minnet. 

Fyra år efter Oscar de la Rentas död har Virva fortfarande ett samarbete med hans märke.

Men så en dag i New York fick hon ett samtal från barndomsvännen Jenny Hammar i Gränna, och de halkade in på hur opraktiska väskor kan vara när man har småbarn. Samtalet kom att föda idén om en praktisk väska som samtidigt var stilren och funktionell.

Vi har arbetat med den i ett år, från idén till hur väskan ser ut idag, säger Virva och håller upp väskan.

Det är en ryggsäck för att ha båda händer fria, förklarar Virva. Dragkedjan går att öppna med en hand och öppnar samtidigt upp hela väskan för att undvika att man inte får tag på all bråte som ofta samlas i botten. 

Den är inspirerad av Småland. Blått som vattnet, grön som skogen och svart som natten.

Väskan är dessutom lokalt producerad i en fabrik i Gislaved, något som var vikigt för Virva. 

Under lördagen höll Virva Launo en föreläsning i Aneby konserthus om hur hon arbetar med material och färger. Samtidigt passar hon på att för första gången visa upp väskan för besökarna, som om de vill kan bli en del av märkets testpersoner för att prova väskan.

Vi vill höra vad människor tycker, och om vi har glömt någon detalj, förklarar Virva.

Längst ner på väskan står märkets namn broderat: Juniper Linnéa. 

Juniper, som betyder enbär på latin, och Linnéa, Smålands landskapsblomma.