Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är tråkigt att prestige får råda

Svar till Jens Junelinds insändare 11/5 2020 ”Alla tilläggsförslag från KD och M blev nedröstade”

När M och KD lade sin ändringsbudget för kommunen så var det i syfte att komma med konstruktiva och snabba åtgärder för att hantera en av vår tids största kriser. Vi ville med dessa åtgärder ge den styrande koalitionen idéer och förslag som vi menar är till gagn för vår kommun i denna mycket allvarliga situation. Vi tyckte helt enkelt inte att den styrande koalitionen kommit med tillräckligt långtgående åtgärder för att bidra till att rädda det näringsliv och samhällsfunktioner som vi vet behövs för att upprätthålla välfärden i vår kommun inför en oviss framtid. Tyvärr har inte den styrande koalitionen, till skillnad från regeringen, varit intresserad av sittningar där vi kunde samtala om våra förslag.

Det är tråkigt att prestige och invanda förhållningssätt till oppositionsförslag ska råda i vår kommun till skillnad från den borgfred som råder på nationell nivå just nu. Våra förslag syftade inte till att vinna populistiska poäng, vilket man sa från koalitionens sida i talarstolen under debatten den 16 april. Det är tydligt att inte ens koalitionen såg det som opportunism eller populism. För nu införs många av våra förslag, trots allt, med hjälp av direktiv från nämnder till förvaltningar som exempelvis hyresrabatten, enkla tillstånd för serveringslucka och försäljning på trottoar. Vi föreslog fler sommarjobb, vilket regeringen också insåg behövdes, och anslog senare extrapengar till kommuner. Koalitionen i Jönköping var helt avvisande i kommunfullmäktige.

Jag förstår att det är viktigt att ha ett bra samarbetsklimat och att man ska trivas tillsammans för att kunna göra ett bra arbete. Dock verkar det vara lite si och så med samarbetet när nu koalitionen i sina nämnder kör över sina egna beslut i kommunfullmäktige. I stunder av nationell samling måste man dock också kunna lägga prestigen åt sidan, för det tror vi våra kommuninvånare värdesätter högre, i en av vår tids största kriser. Detta handlar inte om att majoriteter ska segra utan om att vi samlat måste jobba för att vi skall ha en så intakt kommun som möjligt när coronapandemin dragit förbi oss.

Peter Jutterström (M)

Kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel