Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns många hårt produktiva arbetare från andra länder

REPLIK till Björn Runn angående samhällets behov av invandrare den 16 maj 2020.

Björn Runn försöker via sin insändare i JP den 16 maj, ge sken av att han använder objektiva och närmast vetenskapliga fakta kring invandringens ekonomi.

Redan 2015 publicerade Björn Runn samma uttalanden om olönsamma invandrare, i en artikel i den högerextrema, rasistiska nättidningen Fria Tider, där han fick internt beröm för sin objektivitet och kunnande. I lördagens JP upprepar han sina påståenden och hänvisar till samma källor som då, men nu med nyare och lämpligt anpassade källdatum.

Slutsatserna i Björn Runns uttalande, som han publicerade i Fria Tider 2015 och i JP 2020 är ytterst beklämmande för en folkvald, svensk politiker.

Om du är en av alla de som har flytt till Sverige – från Estland under andra världskriget, från Ungern under sovjetockupationen, från Tjeckoslovakien under ytterligare sovjetockupation, från Balkan, Vietnam eller från Chile under inbördeskrigen, från Iran och Irak under deras krig eller från Syrien under år av utrotningskrig – så har ni alla en sak gemensamt enligt Sverigedemokraterna och Björn Runn:

Ni är enbart en ekonomisk förlust och ni kostar det svenska samhället i genomsnitt 74 000 kr per person under hela er livstid! Enbart ni som har anlänt de senaste 15 åren, kostar samhället 102 miljarder kronor. Per år, enligt SD:s Björn Runn!

Vi andra, som känner till mängder av väletablerade, hårt arbetande och produktiva medarbetare i det svenska näringslivet och inom kommuner och landsting, med ursprung i Estland, Ungern, Vietnam, Syrien osv, inser att Björn Runns och Sverigedemokraternas påstående att varje invandrare enbart är en ekonomisk belastning, är hämtat från extremhögerns populistiska påståenden. De har ett gemensamt syfte – att skapa upprörda reaktioner hos övriga svenskar, att odla hat mot alla våra invandrare sedan andra världskriget och framåt och att därigenom skapa en illusion bland oss andra, att samhället behöver SD-politiker.

När Björn Runn påstår att varenda svensk invandrare motsvarar en kostnad för samhället med 74 000 kr under sin livstid, så undviker Björn Runn däremot att beröra andra och kanske betydligt känsligare jämförelser. Vad kostar det oss skattebetalare, att tvingas avlöna SD-politiker inom EU, riksdag, regioner och kommuner under deras livstid – även om de missbrukar sitt uppdrag och hamnar i blåsväder och utredningar på grund av sexuellt ofredande, spelmissbruk, rasistiska uttalanden, misshandel, bedrägeri mot staten genom felaktiga reseavdrag, osv?

Corona pandemin har lärt oss vad som är våra verkliga problemområden – och vad som är konstruerade problem, skapade genom hatartiklar hos Fria Tider och liknande nättidningar med nazistiska förebilder. Sverigedemokraterna har visat sin totala oförmåga att i den nya verkligheten bidra med konstruktiva lösningar – mer än Åkessons patetiska krav på totalstängning av samtliga skolor och förskolor – och nu försöker SD-politiker som Björn Runn att återgå den värld igen, där de kunde skapa sina bekväma positioner som skatteavlönade politiker, med hjälp av uppviglande, lögnaktiga och infama uttalanden om invandrare.

Krister Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel