Jönköpings Kommun och Destination Jönköping släppte idag programmet för H2O Jönköping som arrangeras 16-19 augusti samt 23-26 augusti. Det är andra året som festen arrangeras den här gången har de valt att lägga fokuset helt på veckosluten istället för att köra hela veckan.

– Förra året så tycker vi att det blev en succé, det var väldigt mycket folk och väldigt mycket evenemang. Det blev väl mottaget för att vara första året. Det här en folkfest med vattentema, vi lägger den i slutet av augusti när det är inspark och alla börjar jobba efter semestern. Det är fullt ös i hela stan och då bygger vi på detta med tävlingar, musik, film, prova på-evenemang och fisketävlingar. Det finns något för alla i den här festen, säger koordinatorn Henrik Hermansson från kommunens kultur- och fritidsförvaltning.

Jönköping Marathon arrangeras igen i samband med festivalen. Förra året var de tredje största loppet i Sverige och nu vill arrangörerna återupprepa succén. Till i år är det hittills deltagare från 21 länder och alla världsdelar anmälda. De har dessutom ändrat sträckan något för att göra den rakare och förbättrad.

– Vi har fler löpare anmälda idag än vid samma tidpunkt förra året. Det är kul, det betyder nog att de som sprang förra året tycker att det var rätt ok och vill komma tillbaka och berätta för sina vänner att de borde springa den, säger Per Selskog.

Dessutom lägger de till ett Fun Run-lopp 17 augusti där sträckan är fem kilometer utan tidtagning.

– Det är ett lopp som ska vara kul och man får klä ut sig om man vill eller bara komma dit och springa. Alla kan vara med. Vi vill jättegärna vara med och bidra till hela den här H2O-festen, säger Per Selskog.

Så här är det tänkt att årets Marathon ska springas.

Foto Jönköping Marathon

Nytt för i år är att NRJ in the park kommer. Radiokanalen NRJ börjar sända i Jönköping 1 augusti och för att fira det arrangerar de tillsammans med Destination Jönköping och Jönköping Marathon en endagarsfestival i Knektaparken 16 augusti. Klara hittills är Margaret och Mendez.

– Det är en av Europas största gratis musikfestivaler och vi kommer med de största artisterna som vi vill representera här i Sverige och även utländska artister som är fördelade på sju stopp. Vi räknar med att att tre till sex artister kommer hit till Jönköping, säger Anders Hallden från Bauer Media som jobbar med bland annat NRJ.

Annan musik som blir arrangeras är opera. I samband med en utomhusbio med ”Singin' in the rain” 18 augusti sätter Scenkonst Jönköping och Min Opera upp stumfilmsoperan ”Don Giovanni” med sång av Annika Veith och Per Nilsén. Själva filmen är filmad i Jönköpingstrakten i samband med att Franziska Guggenbichler Beck var internationell gästkonstnär här.

– Vi tyckte att deras idé bakom var så spännande och vi vill komma fram till nya publikskikt genom ett medium som alla känner till - filmen. Det är något som man kan relatera till och som är lite mer enkelt, det låter inte så jobbigt. Däremot opera låter lite annorlunda, många kanske inte känner att de orkar, säger Annika Veith från Min Opera.

Bild 1 av 3 Pierre Jansson och Sara Malm från En scen för alla.

Foto Michael Joelsson

Även en scen för alla kommer att vara på plats och uppträda. De har sin föreställning 24 augusti på Hotellplan.

– Det vi vill bidra till Jönköping i första hand är allas lika värde. Inte för att vi inte har det i Sverige, men vi vill stärka det och göra det mer självklart. Det ska inte vara något man ska behöva kämpa för, säger Valbone Shosholli.

Stora konstutställningen blir ”Fluid” av Londonfotografen Zena Holloway. Hon har fotat under vatten i 25 år och utställningen kommer att vara såväl på restaurangen N.E.O som i vattnet vid bryggan vid norra delen av Munksjön. Motiven är självklart med vatten på olika sätt och den kommer att vara igång 17 augusti till 15 oktober.

Övriga nyheter är bland annat att det arrangeras en fisketävling, Smålandsborren, i Munksjön. Dessutom återkommer Vikingakapp, en tävling i Långbåtspaddling. Pridefestivalen arrangeras 25 augusti och då är det uppträde med bland annat The Moniker.

H2O Jönköping arrangeras 16-19 augusti samt 23-26 augusti, fullständigt program finns på www.jkpg.com.