Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det vill S genomföra efter vinst i valet

Nyligen presenterade Socialdemokraterna sina ambitioner inför nästa mandatperiod.

Socialdemokraterna säger sig vara ett arbetarnas parti. Kanske är det därför man inleder med rubriken ”Jobb”.

– Det som vi i Sverige främst konkurrerar med är vår kompetens. Därför är det viktigt att bland annat utveckla yrkesutbildningarna på Fenix. Att höja deras status, som att få benämningen teknikcollege, är ett steg i rätt riktning, säger metallombudsmannen Annelie Borgström som presenterade valprogrammet tillsammans med oppositionsrådet Kenth Williamsson.

Nej till delade turer

Andra ambitioner handlar bland annat om regler och rättigheter på arbetsmarknaden, där S vill att alla anställda inom kommunen ska ges rätt till heltid och att delade turer avskaffas. En delad tur innebär att en anställd jobbar två kortare pass, skilda av längre eller kortare ledighet.

Socialdemokraterna vill även införa krav på socialt och etiskt ansvarstagande samt kollektivavtalsliknande villkor vid kommunala upphandlingar. Kollektivavtal går inte att kräva rakt av eftersom det skulle utesluta företag i andra EU-länder.

– Vi fick igenom de flesta av punkterna i 2014 års program under den innevarande mandatperioden, trots att vi inte har haft majoriteten. Exempel på detta är möbelsnickarutbildningen på Fenix samt det kompetensutvecklingsprogram som har införts i samverkan med arbetsförmedlingen och näringslivet, säger Kenth Williamsson.

Laddstolpar och biogas

Vid en första anblick kan ambitionerna då och nu synas ganska lika. Men några punkter är borta och andra är med för att man vill gå ytterligare något steg. Ett exempel är kraven på laddstolpar och infrastruktur för biogas inom sektorn miljö.

– Vi vill ha åtminstone ett tankställe för biogas och flera laddstolpar. Och det är inget som säger att det måste ske i kommunal regi, säger Kenth Williamsson.

Inom vården vill S införa E-hälsa och välfärdsteknologi.

– Tanken är att det ska ske med samma personalstyrka. Den kan då användas på ett bättre sätt för att ge en mer högkvalitativ vård, säger Annelie Borgström.

Se S-programmet i sin helhet

Bro över Hjortsjön

Vi bläddrar fram till rubriken ”Boende och attraktivitet”.

Friluftsgården och Bäckalyckan i Vaggeryd liksom Grönelund i Skillingaryd har fått ett starkare skydd under mandatperioden men S vill gå längre.

– En del av detta finns med i den kommande grönstrukturplanen. Vi tycker att det är viktigt att skydda områdena mot framtida exploatering, säger Kenth Williamsson.

Gång- och cykelbron över Hjortsjön fanns med redan 2014.

– Vi vill också fortsätta utbyggnaden av cykelvägnätet så att det knyts samman genom våra tätorter. Liksom de fibernät som är på väg att knyta samman kommunen, avslutar Williamsson.