Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domare ringde upp åklagare i Jönköping – kan ha försökt påverka utredning

En domare vid Göteborgs tingsrätt kan ha försökt påverka en utredning då personen ringt upp en åklagare i Jönköping. Domaren ringde för att tala om en släkting som häktats som misstänkt för brott. Detta rapporterar SVT Nyheter.

SVT Nyheter uppger att domaren ringde i samband med att två personer häktats misstänkta för våldsbrott. De häktade var en släkting respektive en bekant till domaren.

Åklagaren har skrivit ner samtalet i en tjänsteanteckning. Han berättar för SVT att personen presenterade sig som domare vid tingsrätten och sedan anser åklagaren att domaren försökte påverka utredningen. Bland annat ska personen som ringde ha sagt att de två häktade var ”skötsamma personer”

– Jag fann det anmärkningsvärt och enligt min mening inte helt lämpligt att ta den här kontakten, säger åklagaren till SVT.

Domaren, som också har uttalat sig till SVT, menar dock att det var ett privatsamtal. Trots att personen ringde på arbetstid och från sin arbetstelefon, och dessutom presenterade sig som rådman så uppger domaren att det inte var ett försök att påverka utredningen.

– Men det är ju naturligtvis olyckligt att åklagaren uppfattat det så. För det var absolut inte mitt syfte att påverka någon utredning i det här ärendet, säger domaren.

Lagmannen vid Göteborgs tingsrätt har bedömt att han inte behöver vidta några åtgärder, enligt SVT.