Det gick snabbt för Dunderhead. De hade knappt börjat spela tillsammans innan de åkte ner till Nederländerna för att tävla om att bli Europas bästa bluegrassband. Redan första året lyckades de knipa ett silver.

Andra året funderade vi på om vi skulle åka ner eller inte eftersom vi hade lite att riskera, men vi bestämde oss för att åka ner och så vann vi hela grejen. Det var precis när vi hade tagit namnet Dunderhead, så det var väldigt bra timing, säger Angelina Lundh.

När vi vann hela den grejen kändes det som att vi kom igång på riktigt, kände jag i alla fall, säger gitarristen Jimmy Hermansson.

Det är tredje gången som bandet uppträder på själva Grenna Bluegrass Festival, även om de har uppträtt i Gränna fler gånger än det. I bandet finns det dock en festivalveteran av rang.

Jag har inte varit här 40 gånger, men jag var här första året och har nog varit här 36-37 gånger, säger banjospelaren Anders Ternesten.

Förutom deras egen konsert ser Anders fram emot det klassiska hänget som är kring festivalen.

Jag ser fram emot att laga god mat och träffa massa sköna människor, sedan ser jag fram emot att träffa Jeff Scroggins & Colorado som är ett fantastiskt band. Vi har träffat dem flera gånger och jammat, säger Anders.

För Jimmy blir det själva spelningen som blir höjdaren, särskilt eftersom det blir lite speciellt den här gången.

Vi har ett filmteam med oss som ska spela in hela konserten. Det blir en upplevelse att få en riktig inspelning, säger Jimmy.

Vi hoppas få ut några låtar, men har vi tur blir hela konserten bra, säger Angeline.

Att man jammar så mycket. Både de som står på scen och de som är där som besökare. Alla möts i jammen, både professionella och amatörer.

Men hur kommer man in i bluegrassen? Det är ju en genre som kanske har legat lite i skuggan i Sverige. Sångerskan och dragspelerskan Angelina Lundh menar att det finns ett svar för varje bandmedlem. Hennes egen bana började i jazzen och popen, men hittade bluegrassen som en bra blandning mellan folkmusik och jazzens mer improvisatoriska sida.

Det som är roligt med bluegrassen är att strukturen kanske är enklare så att du kan vara med och spela innan du är jättebra, men sedan kan du alltid bli bättre. , säger Angelina.

Mikael Grund som sjunger och spelar mandolin menar att det var stämningen på festivalerna som var den störst bidragande faktorn.

För min egen del började det att jag åkte runt på festivaler och jammade även innan jag hade band. Det var nog gemenskapen såväl som musiken. Det är ju en väldigt social musikstil, säger Mikael.

 Jag hörde Earl Scruggs spela banjo när jag var åtta-nio år och jag har varit fast sedan dess, fyller Anders Ternesten i.

Grenna Bluegrass Festival arrangeras 19 augusti på Grännaberget och i Gränna Hamn. Utöver Dunderhead spelar Downhill Bluegrass Band, Jeff Scroggins & Colorado, Halm, Steamboat Entertainers, Country Comfort, Hillfillies, Sunset Ridge, High on Grass, Original Five, Hillside Foundry Boys, Gubbröra, Never Again samt Oldtime Remedy.