Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Duo slog till mot bilhandlare i Jönköping – åtalas för brottsturné

En av männen bluffade en försäljare på en bilhandlare och stal en bil. Men åtalet visar att han och en kumpan rest i större delen av Sverige på sin brottsturné. I första hand har de under falsk identitet försökt lura till sig bilar och när de lyckats har de sedan använt dem utan att lämna tillbaka dem. Men stämningen tar också upp inbrott, bilstöld och grova olovliga körningar.

Sammanlagt har åklagaren listat 29 olika brott som duon misstänks ha utfört tillsammans. De har stulit glasögon för hundratusentals kronor, men även gjort mindre inbrott.

I Jönköping slog de till mot Holmgrens bil. En av männen, som är 30 år gammal, visade falskt legitimation, och sa att han skulle provköra en bil. Men han lämnade aldrig tillbaka bilen som var värd över 200 000 kronor. Det skriver åklagaren i sitt åtal som är väckt vid Skaraborgs tingsrätt.

Brotten i Jönköping skedde i början av augusti. Men merparten av brotten han och hans 53-åriga kumpan misstänks för har skett i Skaraborg.

• Den 10 augusti 2018 försökte de lura till sig en bil för 299 000 kronor på Toveks bil i Skövde genom att använda en falsk ID-handling. Händelsen gör att de nu är misstänkta för försök till grovt bedrägeri.

• Den 10 augusti tog de en bil värd 360 000 kronor från en firma i Lidköping och stack med den. Det gör att båda nu misstänks för bilstöld.

• Den 18 augusti slog de till mot Astro Sweden i Skara och stal bland annat ett stativ och kikare värda 177 764 kronor.

• Den 15 augusti försökte männen få Toveks bil i Mariestad att lämna ut ett fordon värt 320 000 kronor, vilket gör att det är misstänkta för

• Den 15 augusti togs 53-åringen i Mariestad när han körde bil utan körkort, vilket gör att han är misstänkt för grov olovlig körning.

• Den 15 augusti tankade de diesel på OKQ8 i Skara för 38 kronor.

De har också ertappats med falska skyltar vid flera tillfällen och på flera håll i Sverige har de också lyckats bluffa sig nya bilar som de sedan använt. Vid åtskilliga körningar har de också tagits för grova olovliga körningar och åklagarens brottslista är mycket lång.