Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ebba Brahe tas ur bruk under lång tid

Efter helgens drama tas Ebba Brahe ur bruk på obestämd tid. Propellern på färjan har fått flera jack som gör att den inte är körbar i ordinarie trafik. I stället sätts Christina Brahe in med start på fredag morgon, enligt planeringen.

I fredags var det dubbel dramatik för Ebba Brahe. Färjan hjälpte först räddningstjänsten att undsätta en båt, vars motor hade börjat brinna utanför Gränna hamn. Senare samma kväll krockade färjan med pirhuvudet vid hamnens yttre pir.

Sedan dess har Trafikverket arbetat för att få igång färjetrafiken mellan Gränna och Visingsö igen. Braheborg har trafikerat sträckan i vanlig ordning, medan Ebba Brahe tagits ur trafik.

På måndagskvällen genomförde rederiet och Transportstyrelsen en dykbesiktning, som visade att Ebba Brahes propeller fått flera jack i samband med fredagens kollision.

– Ebba Brahe kommer tas ur trafik en längre tid, som det ser ut nu. Jag vet inte hur länge, säger Magnus Gislason, tillförordnad distriktschef för Visingsöleden.

– Vi måste få in henne i dockan, och göra en ordentlig inspektion. Propellern är körbar, men eftersom det är stora jack i den sliter det på resten av utrustningen, vilket gör att färjan inte är körbar i ordinarie trafik.

Begränsad kapacitet

Christina Brahe, som har legat i Huskvarnas docka en tid, ska besiktas på torsdag, och preliminärt ska hon vara i trafik klockan 09.30 på fredag.

– Det blir lite begränsad kapacitet. Det ryms ett mindre antal fordon när Christina kör i stället för Ebba. Christina ska köra åtta turer tur och retur per dag, säger Magnus Gislason.

– Det känns skönt att det inte har varit några personskador, att det bara är materiella skador. Det får man ta med sig.