Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter katastrofen i fjol - gynnsam skörd i år

Förra årets höga temperaturer och torka tog hårt på länets bönder. Lyckligtvis förhållandena i sommar varit betydlig bättre.

Förra årets höga temperaturer och torka skapade stora problem för länets bönder, vilket var ett återkommande tema i tidningen.

Lyckligtvis har denna sommar hittills istället varit utmärkt för jordbrukare.

- Det är motsatta förhållanden jämfört med förra året. Första skörden ser väldigt bra ut, kombinationen mellan regnet och värmen har gett väldigt bra förhållanden. Som är tur är har det inte heller varit eldförbud, vilket kan minska köttförsäljningen rejält när grillsäsongen drar igång, säger Johan Hilding på LRF:s kommungrupp i Värnamo.

"Bonde söker fru"-bonden Sebastian Liljeblad i Kärvaryd instämmer i Johan Hildings beskrivning.

- Jag känner en oerhört tacksamhet och glädje över att det kommit ganska mycket regn och att gräset vuxit väldigt bra i år. Första skörden som tas i början av juni, var i år dubbelt så stor som förra året. I år fick jag cirka 20 balar, förra året fick jag runt 8 balar, säger Sebastian Liljeblad.

I fjol kom aldrig regnet

Förra året brändes gräset istället ner och blev brunt. Normalt sätt brukar perioder med regn följa värmeböljor - men förra året kom aldrig det efterlängtade regnet.

- Jag gick och väntade på det hela förra juni och juli - men det kom aldrig. Det blev mer och mer stressande då eftersom jag såg att allting mer eller mindre slutade att växa, och funderade på hur jag skulle få ihop foder till vintern, säger Sebastian Liljeblad och fortsätter:

- Det positiva är i alla fall att förra året var extremt - även på sätt att det var så varmt i hela Sverige. Annars kan lantbrukarna i vanliga hjälpas åt mellan landskap. Pappa som haft gården innan kommer inte ihåg en lika varm sommar sen 1959.

Naturen återhämtar sig

I år har även varit mer av ett normalår, där gräset fortsatt växa istället.

- Detta är bara min reflektion - men i år är det som att naturen har lyckats ackumulera och lagra näring. Eftersom gräset inte växte så mycket i år, är det som att det vuxit mer i år istället, avslutar Sebastian Liljeblad.

Att naturen återhämtar sig - men anpassar sig även efter förra sommarens värme. Detta kunde man även se i hur exempelvis asparna sköt snöfall av skott rekordtidigt redan i maj år. Något som även är en bonus för lantbrukarna, då det asp-skotten fungerar utmärkt som extra foder till korna.