Eriksson har granskats av tidningen Expressen under de senaste veckorna. Granskningen har visat att Eriksson haft uppdrag för flera stora vaktbolag samtidigt som han – i rollen som RF-ordförande – varit drivande i att polisen ska släppa säkerheten vid fotbollsmatcher till privata vaktbolag.

Svensk elitfotboll (Sef), elitklubbarnas intresseorganisation, har krävt en oberoende utredning av Eriksson.

RF tog mellan den 31 maj och 2 juni emot flera anmälningar till sin visselblåsartjänst. Anmälningar som nu resulterar i en utredning av RF-ordföranden.

"För Riksidrottsförbundet är det en självklarhet att alla anmälningar hanteras enligt de riktlinjer som gäller för visselblåsartjänsten, oavsett vem som anmäler och oavsett vem som anmäls. Då detta rör ordföranden för Riksidrottsförbundet ska utredningen göras av en oberoende part enligt gällande riktlinjer", skriver RF i pressmeddelandet.

På RF-stämman i slutet av maj blev Björn Eriksson omvald på ytterligare två år.

RF:s ordförande Björn Eriksson kommer att sitta kvar på sin post under den oberoende utredningen, säger han till TT.

– Det är ett sätt att bilda opinion, och det är inte olagligt att göra så utan då ska det utredas, säger Eriksson.

180 anmälningar har kommit in mot Eriksson, via RF:s visselblåsartjänst, efter en granskning av Expressen.

– Jag känner mig nog lite orättvist utsatt för någon slags drevliknande historia, på frågor jag inte har med att göra. I det ingår att om man hittar en visselblåsarfunktion, ja, då anmäler man via den och då är det tvunget att utredas på det här sättet.

Relaterat till artikeln