”13/8-07 Träffas om 10 år vid dammen i Norrahammar kl 12.00”.

Det är meddelandet på den del av en ituklippt 20-lapp som Oliver Bergström hittade när han var liten. 21-åringen, som växte upp i Tenhult, minns inte riktigt hur han kom över den halva 20-lappen. Men han vet att hans mamma såsmåningom la den i en pärm som tog plats på vinden.

Av en ren händelse kom pärmen fram för något år sedan igen, så då skrev jag in datumet på min mobil för att inte glömma bort det, säger Oliver Bergström.

Så i söndags – 13/8-2017, alltså tio år efter datumet på 20-lappen – begav sig Oliver Bergström till Norrahammar. Förhoppningen var att träffa personen som hade den andra halvan.

Jag satte mig i bilen för att få mitt livs möte. Jag hade frågat några lokala bybor om vilken damm det skulle kunna vara, och många refererade till Massadammen.

Oliver hade under tio års tid byggt upp bilder över hur mötet skulle kunna bli. Kanske skulle han träffa en multimiljonär, eller någon som hade kartan till en hemlig skatt...!

Men trots att Oliver var på plats redan strax innan klockan 12 och stannade i en timme så dök inte personen som skrivit meddelandet på 20-lappen upp.

Oliver ville dock inte ge upp. På söndagseftermiddagen skrev han därför ett långt inlägg på Facebook som han bad folk dela för att hjälpa honom hitta den andra 20-lappsägaren.

Gensvaret lät inte vänta på sig – på måndagskvällen hade över 2000 personer delat inlägget. Många kommenterade och spekulerade även i olika handstilar och datumet. Flera tyckte att det som Oliver tolkat som ”07” i datumet, snarare är ”01”, alltså 2001. Kunde det vara så att Oliver var ute sex år för sent till mötet?

Efter att flera medier hört av sig på måndagen – däribland – kom så svaret. En av dem som lyssnade när Oliver pratade i radion var ägaren av den andra delen av sedeln! Och jo, det visade sig att Oliver var sex år för sent ute, året som meddelandet skrevs var 2001, inte 2007.

Jag körde buss och på radion i bakgrunden hörde jag ett samtal om en 20-lapp och dammen i Norrahammar, så jag skruvade upp direkt.

Det säger Lekerydsbon Timo Nikula. Hemma hos honom finns den andra halva 20:an inramad.

Jag och Magnus Bergström, som gick bort för några år sedan, var väldigt goda vänner på den tiden och vi satt en kväll och funderade på livet. Så vi kom överens om att om tio år, då träffas vi vid dammen i Norrahammar.

När Oliver Bergström, i samtal med Timo i direktsänd radio, fick höra namnet Magnus Bergström blev han tagen – Magnus var Olivers morbror.

Det var den sista personen jag trodde att sedeln tillhört. Världen är väldigt liten när jag hittar en 20-lapp som visar sig vara från min bortgånga morbror. Han stod mig nära, var en idol för mig, säger Oliver Bergström.

Nu har Oliver och Timo haft kontakt och planerar att ses.

Jag tror att Magnus sitter och skrattar och ler någonstans åt det som hänt, säger Timo Nikula.

Och Oliver Bergström hittade ingen skatt – han hittade något bättre säger han:

Det är inte omöjligt att jag får en ny vän. Om inte annat kan jag få höra lite roliga historier om min morbror.