Vem tycker inte om att få en julhälsning i postlådan? Emelie Sterners familj skickar runt 30 julkort varje år. Många av dem gör Emelie själv, hon älskar så kallad scrapbooking. Det är ett sätt att dekorera exempelvis kort och fotoalbum med flera element, som mönstrat papper, stämplar, utklipp från tidningar och tygband med mera.

Hon har med sig en hel verktygslåda med tillbehör som kan användas vid korttillverkning. En del tekniker Emelie själv gillar tar lite tid, som korten med figurer som hon själv har färglagt med en typ av bläckfärg.

Figurerna görs med stämplar så det går snabbt, men jag kan sitta en halvtimme – timme med att färglägga ett motiv. Jag brukar göra ett par stycken på en gång så jag har några på lager när jag ska göra kort, säger hon.

Ibland sitter jag på semestern och målar julmotiv. Det tar tid men jag tar mig den tiden, för mig är det avkoppling.

Det behöver dock inte ta timmar att göra ett kort. Med hjälp av mönstrad washitejp, en stämpel och en penna visar Emelie hur man kan göra ett snyggt kort på under fem minuter.

Men även om stämplar med text eller motiv kan lyfta kortet, samtidigt som du med hjälp av dem kan få till själva god jul-hälsningen, är de ingen nödvändighet. Man kan komponera många varianter med olika papper i remsor och lager. Allt behöver inte vara A4-papper, det går lika bra att använda presentpapper, tapetrester eller tårtpapper, tipsar Emelie.

Många textar ju dessutom väldigt fint och kan skriva hälsningen på fri hand. Eller så har man en gammal skrivmaskin – skrivmaskiner är hårdvaluta i scrapbookingvärlden – eller en dator med skrivare som man kan skriva ut text på.

Tryter kreativiteten är internet en bra källa till inspiration. Emelie tipsar om Pinterest, en hemsida där man kan spara bilder man gillar och kategorisera dem.

Just nu bygger familjen Sterner om sitt hus, vilket Emelie hoppas ska resultera i ett större pysselrum.

Det bästa är att kunna ha grejerna liggande framme. Ju skräpigare det är på bordet, desto mer syns det att man jobbar. Det är ett kreativt kaos, säger hon.