Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elva fall av dråp prövas – Jönköpingsbo en av de döda

En man från Jönköping var en av elva personer som avled efter att ha använt drogen fentanyl som hade köpts via nätet från en man bosatt i Motala. På tisdagen inleddes rättegången i Linköpings tingsrätt där brottsrubriceringen är dråp i elva fall.

19 rättegångsdagar fram till den 17 mars är reserverade. Brottsutredningen om fentanylfallen har pågått sedan 2017 då det uppdagades att elva personer på olika platser i Sverige, bland annat en man från Jönköping, hade avlidit till följd av att ha använt drogen som hade köpts från en man i Motala.

Enligt TT hade samtliga elva dödsoffer, alla män mellan 25 och 35 år, en historik av drogmissbruk och flera av personerna hade även olika typer av psykiska problem.

Anses likgiltig

Motalabon i 25-årsåldern har åtalats för dråp då åklagarsidan anser att han varit likgiltig till att köparna kunde dö om de använde drogen. Fentanylet som såldes var förpackat i nässprejflaskor. Inom sjukvården kan patienter med mycket svår smärta ibland få behandling med små mängder av fentanyl.

Det här är andra gången som dödsfall efter att ha köpt fentanyl över nätet prövas i en svensk domstol. En markant skillnad mellan de två rättsfallen är att åklagaren i fallet i Östergötland har bedömt att det går att bevisa dråp som har en högre straffskala.

Ska prövas i HD

Tidigare har två män från Stockholmsområdet i både tingsrätten och hovrätten dömts för grovt vållande till annans död efter att åtta personer avlidit efter att ha köpt fentanyl över nätet. Fredrik från Mullsjö var då ett av de åtta dödsoffren.

Fentanylfallet med de två männen från Stockholmsområdet ska under våren prövas i Högsta domstolen (HD).