Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Empartiet ny spelare i kommunpolitiken

Att förlora två av toppnamnen från valet 2014 till nya Empartiet tycks ha straffat sig för Vänsterpartiet. Detta är, tillsammans med SD:s relativt blygsamma framgång, de största förändringarna i Vaggeryds kommun.

Under den senare delen av mandatperioden hoppade Lennart ”Charlie” Karlsson och Klas Gustavsson av sina platser i Vänsterpartiet. Nu verkar det som om de också har tagit med sig sina supporters till nystartade Empartiet.

När hela kommunen hade räknats runt midnatt såg det ut så här: V: 2,9 (-4,3), S: 27,6 (-4,7), MP: 3,3 (-1,7), KD: 11,4 (-0,1), C: 12,0 (+2,3), L: 7,0 (+1,1), M: 16,7 (+0,3), SD: 13,2 (+2,8), EMP: 5,5.

Differensen mellan V och EMP, minskade under kvällen vilket berodde på att EMP har fått flertalet av sina röster i och runt Vaggeryds tätort.

Vad innebär det här i form av nya allianser?

- Vi har inga planer i nuläget på att bilda block åt något håll. Och räknar jag rätt så kommer det tidigare blocket 5-klövern att få 21 av fullmäktiges 41 mandat, vilket innebär att det blir status quo - då är vi bara stolta och glada över att vi har nått så här långt, säger Lennart Karlsson (EMP).

En annan reflektion av valet i kommunen är att SD:s framgångar i resten av landet inte har smittat av sig på väljarna i Vaggeryds kommun. Med samtliga distrikt räknade landade resultatet på 13,2 procent, vilket är en uppgång på 2,8 och ger 6 mandat.

Så här ser mandatfördelningen ut: M: 7, KD: 5, C: 5, L: 3, MP: 1, vilket ger 41 mandat för de hittillsvarande samarbetspartnerna. S får 11, V: 1, EMP: 2 och SD: 6.