JAG HADE TUREN

Hon är det bästa som har hänt vår familj och hon är den mest tillgivna människa man kan tänka sig.

Jag skulle aldrig ha valt bort henne under graviditeten om jag fått frågan. Ingen frågade på BB om vi ville behålla henne inom familjen, vilket var vanligt några år tidigare.

Tack och lov att jag slapp ställningstagande om både abort och adoption.

DOTTERN

Hon har gått i en superbra särskola och tagit studenten. Från åtta års ålder åkte vi varje år, en helg, till Göteborg på tävling för personer med olika handikapp.

När min dotter var mitt i tonåren, ville hon åka utan mamma. Vi sökte och fick beviljat ledsagare. Vilken lycka det var när hon kom hem och visade sina medaljer.

Sedan blev det stopp för ledsagare på resor utanför kommunen och någon övernattning var inte möjligt. Indragen ledsagare har drabbat många, även representanter inom till exempel FUB som vill deltaga på konferenser och samlingar på annan ort.

När det blev tid för eget boende i form av servicelägenhet, fick vi anhöriga kämpa i drygt två år för att få kommunen att förstå vilka behov som måste tillgodoses.

När man bor i servicelägenhet faller kontaktpersonen bort, personalen ska räcka till för det. Finns ingen möjlighet till individuella aktiviteter. Alla aktiviteter är i grupp, på gott och ont.

MIN DOTTER

För det får hon en dagpenning från kommunen. Ett bevis (lön) för att hon anstränger sig och arbetar varje vardag.

Det kan bli 1 000:- i månaden i bästa fall och på semester kan det bli 200:-. Bussens periodkort kostar 630:- per månad.

För några år sedan ville kommunen dra in dagpenningen, men efter stora protester och en omlagd budget fick de behålla den. Allt annat vore ju slavarbete!

Min flicka trivs och har det bra, för hon föddes och har vuxit upp i en tid när LSS fungerade som det var ämnat för. Tack vare Liberalerna som stod på sig och fick genom LSS.

Vad händer nu år 2017, när Sveriges ekonomi blomstrar? Jo, man sparar pengar på samhällets mest utsatta personer.

Jag får kalla kårar och jag är mycket upprörd när jag hör att de drar ner på assistans för dessa behövande personer.

Jag lider med de anhöriga som får en omänsklig uppgift. Vi är alla olika med olika behov. Och en samhällsbesparande insikt är att dessa personer aldrig startar krig eller blir kriminella.

DIREKTIVEN

Det blir kännbart ekonomiskt för en liten kommun och kommer därmed slå olika beroende på var i landet man bor. Inte roligt att vara beslutande handläggare om en person skulle avlida på grund av indragen assistans.

Vi kan misstänka att Försäkringskassans uppdrag är att driva detta så långt att föräldrar inte ska kunna ta hand om sina barn i sitt hem. Nu byggs det institutioner igen, som på 1930 talet. Det smygs på oss. Vilken människosyn!

Hur blir det med de fria valen och för vem? Vilka räknas in i alla ska med…?

Vi har visst råd att ge de behövande den assistans de behöver, i hemmet. Det går att spara in pengar på annat: skrytbyggen, miljöskadliga väghinder, avgångsvederlag, bonusar och oskäliga lyxresor.

Jag trodde politiken skulle föra Sverige framåt, inte bakåt.

STORT TACK

Kirsten Ekström