Domen i det uppmärksammade rättsfallet meddelades i Jönköpings tingsrätt på måndagen.

En 29-årig man, hemmahörande i Huskvarna, döms till fängelse för framkallande av fara, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. En 22-åring som också är hemmahörande i Huskvarna frias från brott i samband med händelsen vid Harrys, men döms till en månads fängelse för vapenbrott. Den tredje åtalade, en 20-åring från Skövde, frias helt.

Vapenbrotten som de två Huskvarnaborna döms för kopplas till beslag som gjordes i en lagerlokal på Hedenstorp väster om Jönköping.

Åklagare Pernilla Törsleff hade åtalat alla tre männen för försök till mord och framkallande av fara då hon ansåg att de hade agerat i samförstånd när skottet avlossades från en bil vid klockan 02.30 på natten den 24 februari. Tingsrätten anser alltså att försök till mord inte kan bevisas.

Trion greps några timmar efter skottdådet och satt frihetsberövade i över nio månader innan de försattes på fri fot i väntan på dom efter att rättegången hade avslutats den 5 december.

I brottsutredningen konstaterades två entrévärdar på Harrys, som tidigare under kvällen hade avvisat 29-åringen från krogen, ha varit måltavlor för attacken. Skottet var nära att träffa en av entrévärdarna, men kulan träffade i stället restaurangens entré. Efter att ha nekat till brott genom hela förundersökningen valde 29-åringen under den första rättegångsdagen att erkänna att det var han som hade avlossat skottet.