– Förr jagade jag mil och sprang maratonlopp, i dag blir det mer till husbehov. Löpning är ett bra sätt att rensa hjärnan, komma på bra idéer och stressa av, förklarar Malin Olsson sitt intresse.

Om det går lika bra som vid förra valet för Moderaterna så får Nässjö en moderat riksdagsledamot, om ingen annan lyckas kryssa sig förbi.

Det handlar om Malin Olsson som i dag är regionråd med ansvar för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet i Jönköpings län.

Malin Olsson är född och uppvuxen i Tranås där pappa Ewe både var moderat politiker och journalist:

– Något av mitt politiska intresse grundlades väl där, säger Malin Olsson.

I riksdagen vill Malin Olsson, med sin bakgrund som jurist, främst jobba med rättsfrågor samt migration och integration där hon i dag ser många brister.

Foto Lars Bernfalk

Ville lära känna Nässjö

Efter studier i Stockholm till jurist och arbete vid kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping gick flyttlasset till Nässjö.

– Jag fick två barn i rask takt och under min föräldraledighet engagerade jag mig politiskt, men också i kvinnojouren, berättar Malin Olsson.

Hon berättar att från början var tanken att lära sig mer om kommunen och hur den styrs, men redan i första valet tog hon plats i kommunfullmäktige. Sedan dess har det varit en lång rad olika politiska uppdrag, både i Nässjö kommun och inom regionen.

– Fram tills jag blev regionråd 2016 var jag fritidspolitiker.

Arbetade heltid till 2016

Förutom uppdraget som regionråd i Region Jönköpings län sitter hon i presidiet och är förste vice ordförande för kommunfullmäktige i Nässjö.

– Innan jag blev regionråd arbetade jag heltid som chef för det servicekontor som Försäkringskassan, Skattemyndigheten och Pensionsmyndigheten har i länet. Vi har till uppgift att hjälpa människor till rätta med sin livssituation när de får problem att vända sig till rätt myndighet, förklarar hon.

Malin Olsson beskriver sig själv som en uthållig och orädd politiker som vågar ta tag även i de obekväma frågorna.

Om det nu skulle bli en plats i riksdagen känner hon sig väl rustad.

– Jag brukar säga att det är tre saker som utvecklat mig som människa och kanske som förebild: att bli förälder, att jobba som chef och att vara politiker, säger hon.

Jämställd migration

I riksdagen vill Malin Olsson, med sin bakgrund som jurist, främst jobba med rättsfrågor samt migration och integration där hon i dag ser många brister.

– Migrationen har i dag gynnat unga män med vassa armbågar. Jag vill verka för en mer jämställd migration och hårdare krav på integration i det svenska samhället, betonar hon.

Inför valet är Malin Olsson är försiktigt optimistisk:

– Jag tror att vi får en moderatledd regeringen. För egen del så vågar jag inte ta ut något i förskott. Gör vi ett mycket sämre val än senast så kanske jag inte kommer in och då får jag ta tag i plan B, avslutar Malin Olsson.

Ett av Malin Olssons stora intressen är kultur och hon är väldigt förtjust i den street art som pryder Nässjö.

Malin Olssons valaffisch med tre hjärtefrågor som hon gärna jobbar med i riksdagen.

På tredje plats på moderaternas lista inför riksdagsvalet finns Malin Olsson, moderat regionråd, från Nässjö. Gör inte moderaterna ett mycket sämre val än 2014 väntar riksdagen.

– Jag brukar säga att det är tre saker som utvecklat mig som människa och kanske förebild: att bli förälder, att jobba som chef och att vara politiker, säger Malin Olsson.