Ett 40-tal anhängare till Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, var på lördagen i Östra centrum och delade ut flygblad och stod med flaggor på flera gator.

Överlag har det gått lugnt till under dagen men en person omhändertogs på eftermiddagen för ordningsstörning. Omhändertagandet skedde i samband med att polisen skulle ingripa mot en man som de misstänker har anordnat den här manifestationen.

I samband med det kom en kamrat till honom och störde vårt ingripande, vi avvisade den personen men han vägrade gå och därför blev han omhändertagen för ohörsamhet mot ordningsmakten, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

Mannen som misstänks ligga bakom NMR-sammankomsten misstänks för brott mot ordningslagen, den personen är dock inte omhändertagen utan förhördes och släpptes sedan. Han ska ha varit lugn vid ingripandet.

Att anordna en sådan här manifestation utan tillstånd innebär att man kan göra sig skyldig till brott mot ordningslagen. Man ska söka och få tillstånd när man anordnar demonstrationer, det är för att vi ska ha vetskap och så att det ska kunna ske under säkra former. Men det brukar inte NMR göra, de dyker bara upp, säger Thomas Agnevik.

Förutom dessa ingripanden gjorde polisen beslag av knivar och pepparsprej i samband med en trafikkontroll, i samband med NMR-träffen. Där är tre anmälningar om brott mot knivlagen och två brott mot vapenlagen anmält.

I polisens stora insats i Jönköping har även poliser från Stockholm, Västra Götaland och Skåne varit på plats. Det ska ha varit lugnt på stan under hela dagen, uppger polisen.

De flesta NMR-anhängare verkar ha åkt härifrån nu. Men vi kommer vara kvar, vi avbryter inte för tidigt utan är kvar tills vi vet att det är avslutat, säger Thomas Agnevik vid 15-tiden och förklarar att polisen kommer fortsätta hålla koll efter NMR-anhängarna en tid framöver.