DET BÖRJADE

Efter det sattes bollen i rullning och även det Moderata ungdomsförbundet (MUF) hakade på med att begära partiledarens avgång.

Under torsdagen stod det klart att nio av Moderaternas länsförbund, en tredjedel, har ställt sig bakom avgångskravet. Det är ett förbund mer än vad som krävs för att uppfylla kravet för att sammankalla till en extrastämma där nyval till partiledarposten kan utlysas.

I JÖNKÖPINGS LÄN

"Jag vill att hon fortsätter som partiledare, men hon behöver jobba lite mer på sin karisma och att nå ut", säger Niclas Palmgren (M) som sitter i förbundsstyrelsen.

Problemet är att det här redan är något som har upprepats många gånger.

Tipsen på vad som kan lyfta Anna Kinberg Batra och/eller Moderaterna har varit desamma i flera år - mer tydlighet, mer ideologi, större ledarskap, bättre kommunikation.

Men framgångarna lyser med sin frånvaro.

Särskilt absurt blir detta med tanke på hur svag regeringen är nu. Egentligen borde detta vara ett guldläge för Alliansen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet, men det är det inte.

ANNA KINBERG BATRA

Men trycket på sistone har blivit alltför hårt och situationen är påfrestande. Det finns en stor risk att hon inte stannar kvar. Troligen kommer hon att avgå själv.

Moderaternas låga opinionssiffror handlar dock inte bara om Anna Kinberg Batra.

Hon är den som har fått ta hela smällen för partiets diffusa politik, inte bara internt utan i allra högsta grad också från väljarna.

Teorin är att bara man får bort henne kan man äntligen börja fokusera mer på politiken och mindre på personen.

Problemet är att politiken inte har utformats ännu, och ingen vet riktigt vad den ska formas till.

DE SOM KRÄVER

De som har nämnts som ersättare är Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson, Elisabeth Svantesson, talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Johan Forssell, som är migrationspolitisk talesperson och EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner, bland andra.

Det är absolut inga dåliga alternativ, men problemet är att nästa eventuella partiledare kommer att starta utifrån väldigt dåliga förutsättningar.

Moderaterna är inte bara vilse rent ideologiskt. Efter den här sista fejden har partiet också visat för hela Sverige hur sargat det är.

Av den nye partiledaren skulle det krävas en utomordentlig förmåga att ena, att leda och att övertyga. Dessutom på väldigt kort tid.

Rätt och slätt: den person som tar över måste vara dubbelt så bra som Anna Kinberg Batra, om inte mer.

Om Anna Kinberg Batra avgår har nästa person en svettig uppgift framför sig.