Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enorma mängder avloppsvatten från Köpenhamn

Att Köpenhamn släppt ut 35 miljoner kubikmeter orenat avloppsvatten under 2014–2018 i Öresund är en enorm miljöskandal. Enligt Skånes länsstyrelses miljödirektör är siffrorna som danska TV2 publicerat extrema. Det är 25 gånger så mycket som från den svenska sidan av sundet. Enligt länsstyrelsen i Skåne släpptes 1,4 miljoner kubikmeter orenat avloppsvatten ut från Malmö, Landskrona och Helsingborg på den svenska sidan av sundet under åren 2015–2019. Noteras bör att den svenska kuststräckan utmed Öresund bara är en del av den svenska kusten. Man kan ju undra hur mycket orenat avloppsvatten det släpps ut utmed den övriga kuststräckan.

Döljer den annars så miljömedvetna svenska regeringen att dom svenska utsläppen av orenat avloppsvatten kan vara lika stora eller större än Köpenhamns? Vad vet och gör Sveriges Miljö- och klimatminister, tillika vice Statsminister åt detta?

J-P 2020-05-27

Utsläpp av orenat avloppsvatten sker när systemen överbelastas av till exempel extrema mängder nederbörd eller är för dåligt dimensionerade. Ytterligare exempel på utsläpp av orenat avloppsvatten är när avloppet rinner ut från ett äldre gemensamt rörsystem (spill- o dagvatten i samma rör) i en sjö som t ex Vättern.

Miljöpartiet och Centern, ni snackar ju så mycket miljö, men detta tycks ni helt ha förträngt!

Henrik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel