Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Ersson döms till dagsböter – igen

 
Elin Erssons flygplansaktion
Visa alla artiklar

Förra Jönköpingsbon Elin Ersson döms till 60 dagsböter för brott mot luftfartslagen efter aktionen i ett flygplan på Landvetter förra sommaren. Det är samma påföljd som utdömdes i den rättegång som hölls i februari, men som behövde göras om efter att en nämndeman varit jävig.

Fallet då Elin Ersson agerade för att stoppa en utvisning på Turkish Airlines flight från Göteborg till Istanbul den 23 juli 2018 har blivit mycket uppmärksammat.

När hon i februari i år dömdes till 60 dagsböter för brott mot luftsfartslagen visade det sig senare att en av nämndemännen som dömde i målet hade skrivit om fallet på Facebook innan det skett en rättslig prövning. Det innebar att nämndemannen hade varit jävig och att rättegången behövde göras om.

Den 23 oktober hölls ny huvudförhandling i Göteborgs tingsrätt och på onsdagen meddelades domen. En ny domare och tre nya nämndemän enades om att påföljden skulle bli densamma som i den upprivna domen – 60 dagsböter.

Elin Ersson döms för brott mot luftfartslagen eftersom hon stod upp inne i planet och således inte hade intagit sin plats och satt på sig säkerhetsbältet. Elin Ersson invände att hon inte skulle dömas för brott eftersom planet stod på marken när aktionen skedde och att hon inväntade order från flygplanets befälhavare. Tingsrätten hänvisar i domskälen till bestämmelsen Haag-konventionen som säger att ett flygplan ska räknas som "in flight" när ytterdörrarna har stängts.

Åklagare James von Reis hade i slutpläderingen yrkat på 14 dagars fängelse.