Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Ersson kräver ny rättegång efter misstänkt jäv

 
Elin Erssons flygplansaktion
Visa alla artiklar

Välkände flygplansaktivisten Elin Ersson kräver nu en ny rättegång. Orsaken är att en av nämndemännen i Göteborgs tingsrätt misstänks ha varit jävig genom att skriva att hon var en brottsling innan fallet hade prövats i domstolen.

Den 18 februari dömde Göteborgs tingsrätt Elin Ersson, som tidigare bott i Jönköping, för brott mot luftfartslagen. Straffet blev 60 dagsböter.

I går blev det känt att agerandet av en av nämndemännen i tingsrätten utreddes. I ett kommentarsfält på Facebook hade nämndemannen skrivit om fallet och tingsrätten hade påbörjat en utredning om agerandet. Under tisdagen kallades nämndemannen till ett möte med tingsrättens lagman Johan Kvart för att ge sin version om Facebook-kommentaren där han uppgett att Elin Ersson var en brottsling.

”I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman o Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar", skrev nämndemannen i inlägget.

På onsdagen rapporter Svenska Dagbladet att Elin Ersson nu kräver att rättegången görs om. Det var SvD som på tisdagen avslöjade nyheten om att nämndemannen, som var utsedd av Sverigedemokraterna, hade skrivit inlägget. Innan rättegången inleddes hade nämndemannen inte berättat för rättens ordförande om kommentaren. Nämndemän är innan ett fall prövas i tingsrätten skyldiga att uppge omständigheter som kan göra att jäv-situationer kan misstänkas. Juridiska experter som SvD talat med anser att kommentaren borde ha diskvalificerat nämndemannen från rättsfallet.

Det var i juli förra året som Elin Ersson gjorde sin aktion på ett flygplan på Landvetter som skulle lyfta med destination Istanbul. Hon vägrade att sätta sig ned förrän en man från Afghanistan som skulle utvisas från Sverige, fått lämna planet, vilket till slut skedde. Aktionen på flygplanet har blivit mycket uppmärksammad såväl i Sverige som i utländska medier.