Med madrass, kuddar, sovsäck och stallkläder anlände barnen från åtta år och uppåt i torsdags förmiddag till stallet på Tunarps Fältrittklubb i Sandhem. Under 24 timmar fick de leva med hästar i stalluften och när kvällen kom dra sig tillbaka till det lilla klubbhuset för film och övernattning.

Vi har bland annat grejat i stallet genom att mocka, borsta och göra i ordning hästarna. De fäller mycket vinterpäls just nu, säger Jonna Persson ledare i ridklubbens ungdomssektion.

En av programpunkterna under dygnet var att testa på den gymnastiska ridsporten voltige.

Det innebär att en person går i mitten och har en lina till hästen som går runt i en cirkel. Ryttaren på hästen får göra balansövningar som man sedan kan använda i sin vanliga ridning, berättar Jonna Persson.

Att snygga till och putsa ridutrustningen och umgås med hästarna, bland annat genom att mata dem med godsaker, hörde också till vistelsen på Tunarp. Man grillade också korv och marshmallows under kvällen. Dagen avslutades med den animerade filmen Horton som handlade om - inte en häst men väl en elefants äventyr.

Vi har varit 14 barn och sju ledare i åldrarna åtta till 18 år. Man tänker kanske att det är svårt att få alla att tycka samma saker är roliga, men det har gått väldigt bra. Hästarna är ju det vi har gemensamt och man lär sig mycket av varandra.

Många längtar till det här dygnet och det här gör att de vill fortsätta rida. Det är också en viktig möjlighet att få träffa fler än man brukar göra på ridlektionerna, säger Jonna Persson.

Tunarps Fältrittklubb anordnar 24-timmarsvistelser i stallet för barn varje vår och höst.