Vi befinner oss hemma hos donatorn Åke Andrén i Värnamo. Det har just meddelats att Sveriges största konstpris, Åke Andrénstipendiet, i år går till Éva Mag, född i Transsylvanien 1979, men sedan många år bosatt i Stockholm, där hon blivit uppmärksammad för sin kroppskonst i materialen tyg och lera.

Att hon skulle välja just tyg som ett av sina arbetsmaterial är ingen tillfällighet.

Jag är uppvuxen i en syateljé. Pappa var skräddare, mamma sydde, farmor stoppade strumpor.

För henne själv blev en egentillverkad folkdräkt i papper upprinnelsen till den kroppskonst hon nu har visat på utställningar och som hon hela tiden har utvecklat vidare.

Snart kom även leran in i bilden. Och med den kvinnokroppen. Människan. Dräkter hon sytt fylldes med lera. Tyget är huden, leran är kroppen.

Kvinnokroppen krävs på så mycket. En av mina första skulpturer var en kvinna som skulle stå på egna ben.

Men hur? Éva Mag vill inte använda armeringsmaterial. Hon vill ha kvar rörelsefriheten i skulpturerna. Men kvinnan som skulle stå på egna ben rasade ihop.

Säger det något om konstnärens tankar kring kvinnor och kvinnoroller? Vad vill hon med sina tredimensionella tyg- och lerskulpturer uttrycka? Själv läser jag in rädsla och utsatthet i de verk Éva Mag visar mig i datorn, där jag i ett myller av kroppar också ser navelsträngar, klätterväggar, hinderbanor, konstnären själv under ett draperi och många andra överraskande inslag.

Jag överlåter till betraktaren att tolka mina verk, säger hon. Själv vill jag veta hur saker hänger samman och hur de känns, men vågar inte alltid närma mig verkligheten. Då blir konsten min kanal istället.

Om det finns en utsatthet i hennes skulpturer, ofta med armar hårt pressade kring kroppen, så kan det ha ett samband, tror hon, med att komma som invandrare från ett annat land. Det har hon upplevt själv i sin familj.

Éva Mag berättar också att hon tidigare har lidit av ”ett extremt dåligt självförtroende”.

Tre uppmärksammade utställningar och nu Sveriges största konstpris med åtföljande turné ut i landet bör ha gjort mycket för att bota det dåliga självförtroendet.

Åke Andrénstipendiet delas ut på Waldemarsudde den 26 september. Efter Waldemarsudde visas Éva Mags konst bland annat i Jönköping och Borås.

Ett pris som har förändrat hela mitt liv. Nu är det bara att leverera! utbrister en glad Éva Mag.